Contact 021.253.0591|contact@fabc.ro

01.05.2011 – Pacientii cu cancer, condamnati la moarte de statul Roman!

01.05.2011 – Pacientii cu cancer, condamnati la moarte de statul Roman!2016-10-28T05:39:03+00:00

Brasov, 1 mai 2011  
Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania  (FABC), intruniti in Adunare Generala, la Brasov, in data de 29/04-01.05.2011, au constatat, cu durere si teama, ca prin masura distrubuirii tratamentului injectabil, de la 01.04.2011 pe circuitul inchis al sectiilor si spitalelor de oncologie, fara a se face o licitatie in prealabil care ar fi asigurat un minim stoc de medicamente in farmaciile de spital, pacientii oncologici sunt condamnati la MOARTE. Nu s-a luat nici cea mai mica masura de protejare a acestora, prin asigurarea continuitatii tratamentului, astfel cei peste 98000 de pacienti in tratament, au fost trimisi direct in fata ,,plutonului de executie”, sistemul de sanatate publica din Romania. Mai mult, pacientii care nu mai raspund terapiilor conventionale si cărora li se recomanda terapii inovatoare, sunt pusi de catre CNAS pe o lista a mortii, numita de aceasta ,,lista de asteptare”.

Bugetul alocat acestei patologii este mai mic decat in 2010 (si acela insuficient) cu aproximativ 400 milioane lei, iar medicii sunt pusi in fata unor situatii imposibile de a decide cine sa primeasca tratament si cine nu.
De asemenea, medicii  sunt amenintati de catre CNAS si CJAS-uri cu imputarea valorii medicamentelor recomandate de ei pacientilor, gasindu-le fel si fel de acuzatii.

Indiferenta, iresponsabilitatea precum si aroganta decidentilor din sanatate vis-à-vis de acesti pacienti, decidenti care hotarasc pe banii pacientilor cum si cat sa traiasca aceştia, a  determinat Adunarea Generala a FABC sa initieze demersurile necesare de a actiona statul in judecata si de a cere ajutorul tuturor organismelor nationale, europene si internationale, a societatilor profesionale medicale, precum si a ONG-urilor din sanatate.

Cerem public Premierului Romaniei, Emil Boc, depolitizarea imediata a sistemului public de sanatate prin demiterea celor doi iresponsabili din fruntea sistemulului, Ministrul Sanatatii si Presedintele CNAS, si inlocuirea acestora cu adevaratii profesionisti in domeniu.

,,Am decis ca nu ne vom opri din proteste si actiuni radicale, decat atunci cand situatia noastra va intra pe un fagas de normalitate si vom fi prezenti, cu votul nostru, acolo si atunci cand se decide pentru noi”- a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC.

Fabc  are in componenta 12 Asociatii regionale si nationale, avand membri peste 32000 de pacienti si apartinatori, si reprezinta interesele tuturor pacientilor cu cancer din Romania.

Biroul de presa a FABC,
0723240223