Contact 021.253.0591|contact@fabc.ro

24 octombrie 2013 – CANCERUL MAMAR CREŞTE CU 39% RISCUL UNEI ALTE TUMORI

24 octombrie 2013 – CANCERUL MAMAR CREŞTE CU 39% RISCUL UNEI ALTE TUMORI 2013-10-24T11:35:32+00:00

Femeile diagnosticate cu cancer de sân au un risc aproape de două ori mai mare decât restul populaţiei de a dezvolta un al doilea tip de neoplasm într-o altă zonă a corpului, arată un studiu recent al Granada Cancer Register, din Spania.

Femeile cu vârsta mai  mică de 50 de ani care suferă de cancer la sân au un risc de două ori mai  mare de a dezvolta un al doilea tip de cancer decât restul populaţiei1. Iar la femeile de peste 50 de ani, apariţia unui al doilea tip de neoplasm (cancer ovarian ori melanom) s-a dovedit a fi cu 29% mai probabilă. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Granada Cancer Register, Spania, ale cărui rezultate au fost prezentate în luna octombrie a acestui an în jurnalul Societăţii de Oncologie Ginecologică din SUA.

Cercetătorii au afirmat că riscul unui femei cu cancer de sân de a dezvolta un al doilea tip de tumoare  este mai mare decât la femeile sănătoase în primii cinci ani de la punerea diagnosticului. După cei cinci ani, riscul scade, fiind asemănător cu cel al femeilor fără diagnostic de neoplasm mamar. Studiul s-a derulat pe 5.897 de femei din provincia Granada, între 1985 şi 2007. 314 femei au dezvoltat un al doilea tip de cancer.

“Nu am făcut destul”

În acest context, în luna octombrie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer derulează, pentru al treilea an consecutiv, campania de informare despre cancerul de sân “Nu am făcut destul” şi trag un semnal de alarmă asupra riscului acestei afecţiuni.

“<Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!> – este mesajul nostru din acest an. Este timpul să o susținem pe cea mai dragă femeie din viaţa noastră, care ne-a fost la rândul ei alături de-a lungul vieții. Acum ea se află la vârsta când este mai expusă riscului de îmbolnăvire. Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbărilor prin care trece o femeie. Să avem grijă de mamele noastre şi să le dăruim, măcar în această lună, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul că le ştim sănătoase pe cele mai importante femei din viaţa noastră este de nepreţuit”, declară Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Recomandată de Institutul Naţional de Cancer din SUA după vârsta de 40 de ani, mamografia este o analiză care ajută la depistarea neoplasmului mamar în absenţa simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) şi a nodulilor.

Neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global,potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, cu mai mult de 400.000 decât întreaga populaţie feminină declarată a Bucureştiului! Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli2.

Campania “Nu am făcut destul”, aflată la cea de-a treia ediţie, este derulată în perioada 10 – 30 octombrie de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Română de Cancer, în parteneriat cu Roche România şi cu Europa FM.

Informaţii despre cancerul de sân şi despre campanie vor putea fi regăsite pe toată durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro și pe rețeua de socializare Facebook.

Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 32.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

FABC este o federaţie formată din 14 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: http://www.fabc.ro/.

Despre Liga Română de Cancer

Liga Română de Cancer este o  organizaţie neguvernamentală, ce își desfășoară activitatea în domeniul oncologiei şi funcţionează cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei – Direcţia Politici de Sănătate.

Principalele obiective ale Ligii Române de Cancer sunt: reducerea incidenței cancerului și a mortalității în urma cancerului, creșterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic și socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, îmbunătățirea standardului de viață pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a îndeplini programele naționale de prevenire a cancerului, luarea de măsuri de reintegrare socio-profesională a pacienților bolnavi de cancer.

Referinţe:

1. 1.      Esther Molina-Montes, Marina Pollán, Tilman Payer, Elena Molina, Cristina Dávila-Arias, María-José Sánchez. Risk of second primary cancer among women with breast cancer: A population-based study in Granada (Spain).Gynecologic Oncology, 2013; 130 (2): 340 DOI:10.1016/j.ygyno.2013.04.057
  2. 2.      Ferlay J, et al. GLOBOCAN 2008, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC Cancer Base No. 10 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2010. Available from: http://globocan.iarc.fr.