CallCenter Oncologie - 021.253.0591|contact@fabc.ro

27.09.2013 – Lista compensatelor, neactualizată de peste 1.900 de zile

27.09.2013 – Lista compensatelor, neactualizată de peste 1.900 de zile 2013-09-27T11:14:17+00:00

Comunicat de presă  –  27.09.2013

Lista compensatelor, neactualizată de peste 1.900 de zile

Lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de peste 1.900 de zile, ceea ce face din ţara noastră un caz unic în Uniunea Europeană şi limitează egalitatea de şanse pentru pacienţi.  Aceasta înseamnă că peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi şi 26 de molecule cu indicaţii teraputice noi – potrivit estimărilor autorităţilor din Sănătate -, aşteaptă de peste 5 ani să ajungă la pacienţi. În tot acest timp, în lupta cruntă cu boala, pacienţii au primit şi continuă să primească tratamente la nivelul anului 2007-2008.

Prin comparaţie, pacienţii din ţările vest-europene reuşesc să primească gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piaţă. Conform unui studiu bazat pe datele Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA)*, între momentul aprobării unui medicament de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici se aşteaptă 392 de zile în Belgia, 206 zile, în Suedia, iar în Austria doar 88 de zile.

Potrivit estimărilor ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pacienţii români vor avea cel  mai probabil o nouă listă de medicamente compensate începând cu 1 ianuarie 2014. Acest lucru după ce fuseseră anunţate anterior date precum 1 iulie şi 1 august 2013.

« Încurajăm autorităţile şi comisiile de specialitate să grăbească avizarea noilor tipuri de medicamente, care ar creşte şansa şi calitatea vieţii pacienţilor români. Cele mai multe medicamente introduse pe lista nouă sunt pentru cancer (16%), urmate de diabet (10%), hipertensiune arterială (8%), anemii (5%), leucemii (4%) şi boli psihice (2%) », a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 35.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

FABC este o federaţie formată din 16 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: (http://www.fabc.ro/).

Referințe: