Comunicat de presă

4 februarie –  Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, – 4 februarie, a fost marcată la Cluj-Napoca în cadrul Conferinței Naționale „Politici de sănătate în Oncologie”, evenimentul atingând mai multe puncte din sfera oncologică, precum Planul Integrat Național Comprehensiv de Control al Cancerului, centrele clinice de cancer, infrastructura și resursele umane, accesul pacienților la radioterapie. Un lucru reiterat de participanții la eveniment a fost necesitatea implementării unui program național de cancer. Potrivit acestora, multe dintre decesele cauzate de această maladie ar putea fi evitate dacă guvernele s-ar implica mai mult, bugetând corect programele de prevenție, diagnostic și tratament. O altă propunere a vizat necesitatea unei modificări legislative pentru ca administrațiile locale să poată sprijini nu doar spitalele din subordine și a fost subliniată nevoie depunerii unor eforturi axate și pe componenta de comunicare și educare a populației în legătură cu această afecțiune gravă. Evenimentul s-a bucurat de prezența Sorinei Pintea, Ministrul Sănătății, care a dat asigurări că oncologia se află printre prioritățile Ministerului, planul fiind acela de a extinde programul de oncologie pe mai multe paliere.

Conferința Națională „Politici de sănătate în Oncologie” a fost organizată, în 1 februarie, la Cluj-Napoca, de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) , Clujul Elitelor și Valorilor şi Ziar Medical.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a declarat că oncologia se află printre prioritățile Ministerului și a amintit de inaugurarea a șase centre de radioterapie. „Să fiți convinși că la Ministerul Sănătății veți avea, în permanență, un partener de dialog”, a precizat ministrul.

”Ministerul Sănătății va fi garantul că această patologie se bucură de un real interes. Uneori este foarte ciudat atunci când trebuie să răspunzi pentru incompetența unora. Și este foarte ciudat când trebuie să spui că, cu toate că încerci să faci ceva, dezinteresul este foarte mare. Aș vrea să nu se mai întâmple asta! Și faptul că sunteți atât de mulți aici, și faptul că lucrările au fost foarte interesante, înseamnă că mai există speranță și că lucrurile vor merge foarte bine! Știți că Ministerul Sănătății, împreună cu Banca Mondială, a promovat inaugurarea unor noi centre de radioterapie care lipsesc atât de mult în acest moment. Spre fericirea mea, unul dintre ele va deveni funcțional la jumătatea anului la Baia Mare. Urmează ca săptămâna viitoare să mai semnăm la Guvern predarea a altor cinci amplasamente, deci înființarea a cinci noi centre. Știu că nu este suficient, dar sper să poată rezolva o parte din problemele pacienților bolnavi de cancer. Vă asigur de buna mea credința și să fiți convinși că la Ministerul Sănătății veți avea, în permanență, un partener de dialog”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a subliniat faptul că Programul național de oncologie „este un program generos care acoperă zona de medicamente”, însă nu acoperă toate nevoile pacientului bolnav de cancer.

„Oncologia este una din patologiile foarte sensibile având în vedere adresabilitatea mare și, din păcate, creșterea exponențială a numărului de pacienți bolnavi de cancer, a cazurilor noi. Programul național de oncologie este un program generos care acoperă zona de medicamente, din păcate nu acoperă toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătății, a Guvernului este de a extinde acest program de oncologie pe mai multe paliere, după o consultare prealabilă cu partenerii implicați în această zonă”, a declarat Sorina Pintea.

Conf. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, director medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a făcut referire la pacienți, la nevoile lor și lipsurile cu care se confruntă.

„Dacă ar fi fost să vorbesc despre ceva era înghesuiala pe care o simțim cu toții, faptul că, uneori, nu sunt suficiente scaune pentru pacienți, faptul că, uneori, există o lipsă de scaune pentru chimioterapie, faptul că planificăm pacienții mai departe decât am vrea. Aș vrea să vorbesc despre oameni; despre pacienți, multiplicați față de cei prezenți aici cu zeci de mii, poate sute de mii, și despre profesioniști în sănătate, medici și asistente medicale, farmaciști, infirmiere, firme de medicamente, specialiștii în sănătate publică, voluntari, cercetători, toți implicați în lupta cu această teribilă boală. Factorii de risc, stilul de viață cresc teribil morbiditatea și asta o simțim cu toții. O simțim zi de zi!”, a precizat dr. Patriciu Achimaș.

„Ce vom face în anii care vin?”, se întreabă directorul medical, în condițiile în care numărul personalului medical scade și, potrivit statisticilor Băncii Mondiale, pentru un euro cheltuit în România, în țările Europei de Vest se cheltuiesc minim zece?

„Aș vrea să salut apariția centrelor private, dar ce ne facem când competiționăm pentru resursa umană, ce se întâmplă cu formarea resursei umane? Ce ne facem atunci când rămânem prea puțini într-o bătălie inegală? Cred că, zi de zi, dincolo de ceea ce muncim, e de datoria noastră să ne gândim la ceea ce încercăm azi să punem pe tapet: politicile de sănătate și ce facem pentru a ajuta cât mai mulți dintre semenii noștri”, a adăugat dr. Patriciu Achimaș.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, în data de 4 februarie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer organizează, pentru marcarea acestei zile, cu sprijinul tuturor asociațiilor membre, o serie de evenimente specifice de conștientizare prin care evidențiază, din nou, problemele cu care se confruntă pacienții oncologici din România subliniind aspectul deosebit de important al diagnosticării precoce a cancerului.

„Evenimentele din țară s-au desfășurat în mai multe localități – evenimente satelit – pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului: în Iași, prin Asociația Bolnavilor de Cancer Iași, Asociația „Câștigă Viața”; în Bacău, Asociația „Sofi Roz”; în Bistrița, Asociația „Clubul Amazoanelor”; în Brașov, Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov; în Suceava, Asociația Bolnavilor de Cancer Suceava, dar și în Târgu Jiu, prin Asociația de Oncologie „Sf. Ana”, iar la Cluj, împreună cu colegii de la Societatea Română de Cancer, unde, în toate aceste locații, medici, pacienți, dar și autorități locale, parteneri locali, mass-media, parlamentari, au marcat această zi prin conferințe specifice, dar și emisiuni radio și TV”, a declarat dr. Flavius Pavelescu, coordonatorul proiectelor medicale FABC.

Prin acestea, FABC încearcă, la fel ca în anii anteriori, să aibă și să își mențină un rol de presiune constructivă în lupta împotriva cancerului, continuând permanent să informeze autoritățile locale și comunitățile cu privire la ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului.

„Concluzia ar trebui să fie aceea că noi avem nevoie, ca și țară, de implementarea unui program național de cancer, cu toate elementele necesare acestuia: accesul tuturor pacienților la tehnicile de diagnostic și tratament, dar și profilaxia primară, secundară, un Registru Național de Cancer, măsuri pentru managementul reintegrării pacientului oncologic în societate, măsuri care să ajungă la formarea profesioniștilor în oncologie, dar și măsuri care să ducă la o mai bună coordonare a cercetării în oncologie pentru a nu mai fi codașii Europei privind sănătatea populației și pentru a avea acces la tratamente și investigații moderne”, a precizat dr. Flavius Pavelescu.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului reprezintă o oportunitate unică de a atrage atenția asupra a ceea ce poate fi făcut pentru a preveni cancerul, pentru a salva milioane de vieți prin diseminarea informației referitoare la această boală, insistând ca guvernele și indivizii din întreaga lume să acționeze. Potrivit Claudiei Sava, președinte al Societății Române de Cancer (SRC),  4 Februarie este ziua în care trebuie reamintit tuturor de  lupta dusă împotriva acestei boli prin campanii de informare și prevenție, împreună cu factorii cheie implicați: guverne, ministere, companii farmaceutice, medici specialiști, fundații și organizații. Pentru anul 2018 sloganul campaniei de luptă  împotriva cancerului este „Noi putem! Eu pot!” – „We can! You can!”

„În 2008 estimările au arătat că 7,8 milioane de oameni au murit din cauza acestei boli, fiind diagnosticați 11,7 milioane de oameni și se estimează o creștere de 75% până în 2030. În fiecare lună 600.000 oameni mor în lume din cauza cancerului, multe dintre aceste decese ar putea fi evitate dacă guvernele s-ar implica mai mult, bugetând corect programele de prevenție, diagnostic și tratament. De asemenea, programele și campaniile de informare ale populației cu privire la această boală trebuie corect și coerent planificate pentru a împiedica creșterea numărului de cazuri noi, târziu diagnosticate, precum și creșterea numărului de decese în rândul populației. Este trist să spunem că această boală lovește și mai crunt populația din țările slab și mediu dezvoltate, printre ele fiind și România. (…) Sloganul campaniei de luptă  împotriva cancerului este „Noi putem. Eu pot!” –  „We can. I can!” Eu vă spun că putem, dar numai împreună”, a precizat Claudia Sava, președintele Societății Române de Cancer.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca,  a ținut să sublinieze importanța domeniului medical și al sectorului medical pentru municipiu și a vorbit celor de față despre posibilitățile destul de limitate pe care le au administrațiile locale de a sprijini sectorul medical din România.

 „În România este foarte mult loc de reformă autentică și trebuie atrase și alte resurse în afară de cele publice în domeniul medical. Câtă vreme nu se vor atrage și resurse private în domeniul medical, să nu ne așteptăm la lucruri spectaculoase și să ieșim din această groapă în care ne aflăm! (…) O administrație locală poate să fie partenerul dumneavoastră; la Cluj, chiar dacă legea nu ne obligă, anual, alocăm 5 – 8 milioane lei, altor spitale, în afară de spitalul pe care îl avem în proprietate pe ceea ce legea ne permite: cheltuieli legate de infrastructură, investiții, reparații, dar nu pe alte cheltuieli. Cred că și aici, un cadru legislativ pe care am putea să îl modificăm acolo unde primăriile să poată suplimenta și cu alt tip de cheltuieli. (…) Ne arătăm deschiderea, în cadrul legal existent; veți avea întotdeauna la Primărie o ușă deschisă pentru a vă sprijini, atât  cât ne permite cadrul legal, dar și de a face modificările necesare în cadrul legal pentru a putea face mai mulți pași înainte în sprijinul dumneavoastră”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit datelor FABC, 5.2% dintre români au cancer, iar 21,1 % au o rudă de gradul I cu această maladie. Lipsa fondurilor determină întârzierea investigațiilor gratuite cu până la patru luni, lipsa aparatelor de radioterapie și a specialiștilor, stat/privat, generează așteptări de 3-4 luni, mulți dintre pacienți nu mai apucă să facă acest tratament, iar lipsa accesului la investigații și tratamente inovative face ca România să se situeze  pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer.

Conferința „Politici de sănătate în oncologie” a inclus tematici precum „Proiectul Planului Comprehensiv de Control al Cancerului, premisele managementului în echipa multidisciplinară a pacientului oncologic”, „Centrele Clinice de Cancer – avantaje în managementul pacientului oncologic”, „Accesul pacienților la radioterapie. Infrastructură și resurse umane”, „Formarea personalului calificat  –  specializare în oncologie pentru asistenți medicali”, „Creșterea rolului medicinei preventive – screening”, „Campanii de informare și educare a populației”, „Cercetare în cancer”.

Link:

http://www.iocn.ro/

http://fabc.ro/

https://www.clujulelitelor.ro/

http://ziarmedical.ro/

Video:

https://youtu.be/vUCy1FYgR-A

https://www.youtube.com/watch?v=wCbiOFi8IrE&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=CU5ojtSxe1I&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=pWlhNCEBJAA&feature=youtu.be

https://youtu.be/tE1tTZXr9AA