Comunicat de presa

BRASOV, 29.06.2014

„Oncogenetica, o sansa la viata?”- tema celei de-a VI-a Conferinte a Federatiei Bolnavilor de Cancer din Romania-FABC

 

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania  (FABC) si ai altor asociatii  ale pacientilor din intreaga tara, reprezentand pacienti cu cancer, copii si adulti, s-au intrunit, in perioada 27/29.06.2014, in Brasov, pentru Conferinta Nationala FABC, editia a VI-a. Tema principala a conferintei a fost ,,Oncogenetica, o sansa la viata?”, scopul fiind cresterea nivelului de informare si educare asupra oportunitatilor aduse de testarile genetice si de tratamentele personalizate.

,,Faptul ca am ajuns la a VI-a editie a Conferintei si ca de fiecare data reusim sa aducem in atentia pacientilor si a autoritatilor informatii despre planuri monderne de tratament si metode revolutionare de lupta cu cancerul, prezentate de specialistii nostri, ne incurajeaza sa mergem mai departe”, a spus domnul Cezar Irimia, presedinte al FABC.

Alte subiecte dezbatute in cadrul acestei conferinte au fost:Managementul Incertitudinii în Cancerul Pulmonar;Anotimpurile melanomului; Farmaco-genetica – certitudini și așteptari; Rolul testării genetice în hematologie; Abordarea multidisciplinară a tratării pacientului oncologic;,, Oncopediatria, incotro?,,etc. dar si cai de urmat in asigurarea accesului imediat si neconditionat la tratament si investigatii, precum si directivele europene cu privire la politicile sanitare in oncologie. In cadrul Conferintei au fost lansate si distribuite participantilor revista FABC “Invinge cancerul” nr. 4 si noul ghid al pacientului oncologic ,,Concepte actuale de ingrijire a pacientului oncolgic si noi metode terapeutice.

Prof. Dr. Christian Chiricuta, pe langa un nou concept in abordarea liniei terapeutice a pacientului oncologic, a anuntat si lansarea campaniei sociale in parteneriat cu FABC prin care se finanteaza cinci planuri complete de tratament. Avand in vedere importanta unui tratament de radioterapie de ultima generatie pentru pacientul oncologic, campania sociala <Invinge cancerul! Luptam impreuna!> este o oportunitate extraordinara pentru bolnavii de cancer din Romania. De aceea ne dorim ca oamenii sa stie ca au in noi un aliat de nadejde”,a spus Prof. Dr. Christian Chiricuta, director medical Amethyst-Radiotherapy.

            Medicina de astazi nu seamana cu medicina de ieri, dupa cum medicina de maine va fi diferita de cea de astazi. Presiunile asupra sistemelor de sanatate sunt din ce in ce mai mari: criza demografica, criza financiara, criza personalului medical si incetinirea vitezei cu care apar noi medicamente. Toate acestea vor duce la transformarea fundamentala a asistentei medicale.

            “Progresele din ultimii ani, in domeniul oncologiei, au fost extraordinare. Atat ca mod de intelegere a bolilor maligne, cat si din punctul de vedere al tratamentului. Numai ca, din pacate, pacientii romani nu au acces la aceste molecule moderne, printre care si cateva medicamente personalizate, datorita faptului ca lista medicamentelor compensate nu a fost actualizata de peste 6 ani de zile”, a spus domnul Cezar Irimia, presedinte al FABC.

Prezent la conferinta FABC, Prof. Dr. Dorel Sandesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că ,,Ministerul sanatatii va pune un accent major pe programul de oncologie cu investitii majore in ceea ce priveste radioterapia dar si in pregatirea specialistilor in aceasta specialitate foarte importanta pentru pacientii cu cancer,,.

            Cancerul nu mai este o singura boala. Cancerul difera de la un om la altul si trebuie abordat personalizat, pe profilul fiecarui pacient. Medicina personalizata poate fi definita pe scurt prin: tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit.

            Daca s-ar adopta pe scara larga principiile medicinei personalizate, bazata pe intelegerea  si integrarea informatiei genetice, atunci:

-am beneficia de o medicina preventiva, nu de una reactiva, cum se intampla acum, cand majoritatea demersurilor medicale au loc dupa ce a intervenit boala;

-tratamentul optim ar fi mult mai bine selectat si s-ar reduce prescrierea medicamentelor de tipul incercare-eroare;

-cunoscand profilul genetic al pacientului, medicamentele ar fi mai sigure in administrare, datorita evitarii efectelor adverse;

-in consecinta, ar creste aderenta la tratament a pacientilor si ar creste calitatea vietii;

-s-ar controla mult mai bine costurile in sistemul sanitar, prin evitarea folosirii de medicamente scumpe in acele cazuri despre care se stie ca nu vor raspunde.

 

            Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania sustine nevoia reactualizarii de urgenta a listei de medicamente compensate si gratuite, mai ales acolo unde nu exista alternativa terapeutica, dar si implementarea medicinei personalizate pentru a oferi o sansa la viata pacientilor cu cancer. Conform Jurnalului European de oncologie publicat in anul 2013, in Romania, in perioada 2009-2012, decesele prin cancer s-au dublat fata de media europeana iar investitia per capita este la jumatate (52 euro) fata de media europeana care este de 102 euro per capita.

            ,,Vom continua demersurile judiciare in vederea obtinerii tratamentelor vitale pacientilor care nu au alternativa terapeutica in lista actuala de medicamente compensate si vom sustine argumentat reactualizarea listei de medicamente compensate,, a spus Dan Cimpoeru, avocatul FABC.

,,La nivel UE, vom sustine eliminarea discriminarii si egalitatea de sanse a pacinetilor cu cancer,, a declarat Mihaela Militaru, director ECPC.

            Pe langa pacienti, la Conferinta au participat, Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer-ECPC, autoritati-MS, ANMDM-, profesori, medici oncologi, medici hematologi, psihologi, industria farmaceutica, precum si alte asociatii invitate, pe diferite patologii.

FABC  are in componenta 18 asociatii regionale si nationale, avand peste 35.000 de membri, pacienti si apartinatori, si reprezinta interesele tuturor pacientilor cu cancer din Romania. FABC este membru fondator a APCR, este membru in Coalitia Europeana a Pacientior cu Cancer, ECPC, UICC. Mai multe detalii pe www.fabc.ro.

Biroul de presa al FABC:

0723240223

 Multumim sponsorilor care au facut posibila aceasta conferinta!