Cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului”- 4 februarie – Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a organizat, pentru a marca aceasta zi, cu sprijinul Asociațiilor membre, o serie de evenimente în țară, dar și în Parlamentul României în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

 

Tema evenimentului a ramas, ca și în anul 2016, Planul Național de Cancer – o prioritate în strategia sistemului de sănătate din România – un deziderat al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

 

Evenimentele din țară s-au desfășurat în localitățile Iași prin Asociația Bolnavilor de Cancer Iași și Asociația Câștigă Viață, Bacău prin Asociația Sofi Roz, Bistrița prin Asociația „Clubul Amazoanelor Bistrițene”, Brașov prin Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov, Giurgiu prin Asociația Bolnavilor de Cancer și Hepatită Giurgiu, Suceava prin Asociația Bolnavilor de Cancer, Targu-Jiu prin Asociatia de Oncologie ”Sfanta Ana”, unde pacienți, medici, autorități locale, parlamentari și reprezentanți ai mass-media, au marcat această zi prin conferințe specifice, emisiuni tv și radio, distribuirea de materiale informative.

 

În Parlamentul României, acest eveniment internațional a fost marcat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, unde au participat parlamentari, senatori, medici, pacienți, Ministrul Sănătătții și reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezentanții Asociațiilor membre FABC din București și din țară, reprezentanții companiilor farmaceutice, reprezentanții clinicilor de servicii medicale.

 

 

Tema evenimentului a incitat și a generat dezbateri aprinse.

 

Declarații din timpul evenimentului:

 

Prof. Dr. Cornel Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților: “Luptăm ca partidele să includă în programele politice cerințele pacienților. De asemenea, vrem ca procentul din PIB alocat Sănătății să crească anual. Se va lucra la un nou pachet de legi, care să includă toate reglementările, un Codex unic al Sănătății. Vom fi mereu deschiși propunerilor asociațiilor de pacienți și chiar dorim să-i implicăm în actele decizionale”.

 

Attila Laszlo, Președintele Comsiei de Sănătate din Senat: Suntem încă în faza pompieristică (noul Parlament, nr.). Zilnic explodează câte o bombă. În plus, ne confruntăm cu o mulțime de probleme ascunse sub preș. Dar vineri (10 februarie 2017, nr) veți avea o surpriză plăcută”. (Referitor la Planul Național pentru Cancer, aflat în dicuțiile comisiei în momentul evenimentului organizat de FABC).

 

Prof. Dr. Florian- Dorel Bodog, Ministrul Sănătății: “Ce s-a promis în campanie s-a făcut si se va face. Am desființat comisiile de specialitate pentru aprobarea tratamentelor inovative de la nivelul CNAS, medicii curanți având libertatea și responsabilitatea deplină în prescrierea tratamentelor pacienților. Am adăugat încă 13 molecule pe lista compensatelor ce se vor aproba în prima ședință de guvern. Guvernul nostru, dacă nu vom pica la moțiunea de cenzură, va pune pacientul în mijlocul strategiei pentru Sănătate. Suntem în discuții pentru a aduce în procedură de urgență la Unifarm citostaticele care lipsesc. Voi constitui un grup de lucru format din specialiști care să lucreze la protocoalele terapeutice pentru oncologie, care sunt obligatorii în prescripția tratamentelor”.

 

Dr. Radu Rășinar, Președinte ARPIM: “Susținem deviza – tratamentul potrivit, la momentul potrivit, pentru pacientul potrivit. Nu trebuie să inventăm nimic, avem de urmat standardele europene. Triunghiul format de medici, companii farmaceutice și pacienți, trebuie să fie în mijlocul discuțiilor și trebuie să fie consultat în luarea deciziilor. Politicienii vin și pleacă, triunghiul rămâne”.

 

Dr. Leny Caban, Președinte Asociatia Pacienților cu Neoplazii Mieloproliferative “Mielopro”: “Nu ne cunoaștem inamicul. În România nu există o evidență a pacienților, un registru de cancer, pe cele două forme existente, tumorile solide și hematologice. Fără acest registru al bolnavilor de cancer nu putem avea o strategie eficientă de luptă împotriva acestor boli”.

 

Prof. Dr. Florinel Bădulescu, Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România: “În România pacienții nu au acces la studiile clinice. Pentru că nimeni, nici pacienții, nici medicii nu știu ce studii clinice se desfășoară în România și clinicile în care au loc. Cea ce îngrădește șansele la supraviețuire”.

 

Dr. Marius Geantă, președintele InoMed și moderatorul evenimentului, a subliniat accesul precar la terapii inovatoare ,,Dacă din anul 2008 și până în prezent, în UE au intrat 79 de noi molecule pentru tratarea cancerelor, în România au intrat doar 7.” Tot Dr. Marius Geanta, a afirmat, conform sondajelor IMAS, că peste 90% este procentul de încredere al pacienților în medicii curanți și doar 1% în sistemul public de sănătate.

 

Cezar Irimia, Președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: „FABC este și trebuie să fie un pol de presiune constructiv. Suntem o triadă, noi pacienții, medicii și industria farmaceutică. Politicienii vin și pleacă, noi rămânem. De aceea trebuie să construim o triadă, care sa fie consultată în construcția și dezbaterile privind Planul Național pentru Cancer și în toate deciziile ce privesc, în mod direct, pacienții. Noi, pacienții, vom realiza și vom implementa Registrul Bolnavilor de Cancer și-l vom dona autorităților”.

 

 

Concluzia acestui eveniment a scos în evidență necesitatea implementării de urgență a unui Plan Național de Cancer, cu toate elementele necesare: accesul tuturor pacienților la tehnici de diagnostic și tratament de ultimă generație, profilaxia primară, profilaxia secundară, Registrul Național de Cancer, măsuri pentru managementul reintregrării pacientului oncologic în societate, măsuri care să ajute la formarea și creearea unor profesioniști în oncologie, măsuri care să duca la o mai bună coordonare a cercetării în oncologie, pentru a nu mai fi codașii Europei privind starea de sănătate a populației și pentru a avea acces la investigații și tratamente moderne, salvatoare de vieți.

 

Biroul de presă FABC

Cezar Irimia – Presedinte – 0723.240.223

Raluca Barzu – Director Executiv – 0726.135.171

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 65.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federatie, formata din 24 asociatii, care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor.