info_melanom

București, 30 septembrie 2014: Comisia de Sănătate din Senatul României, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Română de Cancer şi Asociaţia Dermato-Venerologilor din Centrul şi Estul Europei pentru Cooperare (CEEDVAC) au organizat, în perioada 29 – 30 septembrie, o acțiune specială dedicată melanomului malign. Aceasta și-a propus ca prin implicarea membrilor Parlamentului să crească gradul de conștientizare a publicului larg privind importanța comportamentului preventiv și a diagnosticării precoce în gestionarea cu succes a unor patologii grave, precum melanomul malign.

Aceasta este ultima etapă a campaniei „Un viitor fără pată“ – editia 2014, prima iniţiativă completă de educare şi informare cu privire la prevenţia şi depistarea melanomului, care s-a desfăşurat începând din luna iulie. În cadrul campaniei, peste 20.000 de persoane au aflat despre această boală și au primit informații detaliate despre riscurile melanomului, factorii determinanți ai acestuia, dar și despre cum poate fi prevenit. Mai mult de 700 de persoane au fost testate dermatologic gratuit în cadrul acțiunilor desfășurate de organizatori în cadrul principalelor evenimente sportive în aer liber din București și din țară, iar peste 1000 de persoane au primit brățări speciale pentru măsurarea gradului de radiații. Tot pe parcursul acestei campanii, vedete din România au tras un semnal de alarmă în privința creșterii alarmante a incidenței melanomului malign. Oana Cuzino, Ada Condeescu și Daniela Nane au susținut mesajele campaniei și au oferit un exemplu publicului privind comportamentul preventiv, participând la acţiunile de conştientizare şi educare desfăşurate pe parcursul celor trei luni.

Datele statistice privind incidența melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample și constante de educare pentru prevenție, incidența melanomului malign crește. Prin campania <<Un viitor fără pată>> de anul acesta am facilitat accesul la informații pentru prevenirea melanomului malign, am învățat oamenii să recunoască din timp semnele melanomului și să pună prevenția pe primul loc. Am creat astfel premisele pentru o mai bună conduită în privința prevenirii și depistării precoce a cancerului de piele.” a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Rată de supraviețuire de doar 6 până la 9 luni

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. În România, incidența a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania, 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare.

Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supraviețuire pentru acești pacienți este de numai 6 pâna la 9 luni.

CNAS acordă o atenție deosebită derulării optime a Programului național de oncologie, fiind alături de toți pacienții care necesită sprijin”, a declarat Dr. Vasile Ciurchea, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Prevenția – rol cheie

Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

„Este foarte important să acordăm prevenției atenția cuvenită. Sper ca mesajele campaniei au ajuns la cât mai mulți români, ajutându-i să conștientizeze riscurile pe care le pot evita prin adoptarea unui comportament preventiv. Demersurile de informare și testare sunt importante pentru a ține sub control creșterea incidenței melanomului malign. De aceea, salutăm campania <<Un viitor fără pată>> și încurajăm derularea unor astfel de inițiative foarte utile”, a declarat Dr. Ion I. Luchian, Președintele Comisiei pentru  Sănătate Publică din Senat.

Medicii se confruntă cu o incidență crescânda a melanomului. <<Un viitor fără pată>> este o campanie de avertisment, care arată ce înseamnă prevenţia şi cum trebuie ea realizată. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer dezvoltată de om cu cea mai mare incidenţă la tineri. Este uşor de depistat şi are mari şanse de vindecare. Melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri dacă se ajunge la dermatolog în stadiul incipient. Rezultatele campaniei de anul acesta indică semnale pozitive, observându-se o folosire mai bună a metodelor de fotoprotecţie şi o întelegere corectă a factorilor de risc”, a concluzionat  prof dr. George Sorin Ţiplica.

Campania „Un viitor fără pată” va continua și în 2015, ducând mai departe lupta împotriva melanomului malign și încurajând comportamentul preventiv.

 

Despre campania „Un viitor fără pată”

Campania „Un viitor fără pată“ a fost inițiată în 2013 de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer pentru a facilita accesul la informație și la prevenție și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele cancerului de piele. „Un viitor fără pată” este prima campanie de educare şi informare cu privire la prevenţia cancerului de piele, iniţiată şi derulată de asociaţiile de pacienți.

În cadrul campaniei din 2013, peste 10.000 de tineri au aflat despre această iniţiativă şi au primit informaţii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testaţi dermatologic gratuit în cadrul evenimentelor desfăşurate de organizatori în centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit brăţări speciale pentru măsurarea gradului de radiaţii solare.