Pacientii cu cancer din Romania, ignorati total de autoritati!

Pacientii cu cancer din Romania, ignorati total de autoritati!

Comunicat de presa,

Pacientii cu cancer din Romania, ignorati total de autoritati!

A X-a editie a Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, desfasurata la Poiana Brasov in perioada 22/23.06.2018 si avand ca tema ,,Abordarea multidisciplinara a tratamentelor oncologice”, a oferit celor peste 150 de  participant (pacienti, voluntari, apartinatori), informatiile medicale necesare in lupta cu aceasta maladie precum si pasii legali de urmat, pentru obtinerea accesului la investigatii si tratamente.

Au fost prezentate teme de interes precum nutritia pacientului oncologic, cancerul de prostate, leucemia limfocitara cronica, radioterapia stereotactica, oncopediatria, libera circulatie a pacientilor in spatial UE, importanta validarii calitatii actului medical, imuno-oncologie, etc., teme prezentate de Conf. Univ. Dr. Horia Bumbea, Dr. Florin Bacanu, Dr. Valentin Moinescu, Conf. Dr. Av.Dan Cimpoeru, Dr. Marius Geanta, Dr. Calin Galaseanu, Dr. Horatiu Albu, Dr. Simona Stancu, Liviu Popescu, Alin Bujan, Dr. Flavius Pavelescu, Conf. Univ. Dr. Gabriel Kacso, Dr. Sorin Ungureanu, Dr. Cristian Barbu, Dr. Aldea Claudia, Dr. Mihaela Mihailovici, Luminita Popa.

Invitati au fost si responsabilii din fruntea sistemului de sanatate, MS, CNAS, Comisii Parlamentare, dar care nu au dat curs invitatiilor pentru a vedea problemele grave cu care se confrunta acesti pacienti, incalcand si sfidand in continuare drepturile acestora!

Tot in cadrul conferintei s-au prezentat statistici si probleme majore de sistem, pe care le intalnim de cativa ani incoace;

 • lipsa medicamentelor uzuale din spitale si din circuitul deschis de farmacii, neasigurarea continuitatii efectuarii tratamentelor si intreruperea acestora, cauzate de retragerea lor de pe piata sau de exportul paralel;
 • lipsa finantarii a noilor centre de radioterapie, in coditiile deficitului major al Romaniei privind aceste terapii;
 • nedecontarea unor noi proceduri de radioterapie;
 • intarzierea accesului la noile terapii cauzate de nepublicarea in MO a protocoalelor terapeutice;

-lipsa finantarii spitalelor, in conditiile in care au intrat medicamente noi, in conditiile in care au fost marite salariile, in conditiile scumpirilor aferente inflatiei, bugetele ramanand aceleasi inca din anul 2012. In curand medicii vor fi pusi in situatia de a nu mai prescrie tratamentele necesare pacientilor, din cauza lipsei fondurilor. Degeaba au intrat noi tratamente in compensare daca spitalul nu le poate cumpara, iar daca totusi medicii vor recomanda aceste tratamente, cu siguranta li se vor imputa!

Lipsa accesului la investigatii si tratamente inovative, la studiile clinice, face ca Romania sa se situeze  pe primul loc in UE la mortalitatea prin cancer;

-in fiecare zi mor peste 132 de pacienti cu diferite forme de cancere, decese cauzate in mare parte de intrzierile privind investigatiile necesare recomandarii tratamentelor, dar si a lipsei medicamentelor si a bugetelor necesare acestor tratatmente;

Cine raspunde pentru aceste decese? Cine se face vinovat de lipsa strategiilor si a politicilor sanitare in Romania? Pe cine vom actiona in judecata din multitudinea institutiilor si a persoanelor responsabile pentru acest dezastru din sistemul public de sanatate?

Multe intrebari fara raspuns!

Cateva date statistice si probleme de sistem:

 • 5.2% dintre romani au cancer
 • 21,1 % au o ruda de gradul I cu cancer (mama, tata, copilul)
 • 65% au incredere multa si foarte multa in spitalele private vs 35% in cele de stat

principalele probleme din sistemul sanitar: coruptia (20,7%), tehnologia veche (19%),  75% dintre romani spun ca dureaza prea mult pana cand un medicament nou descoperit apare pe piata din Romania;

 • 45% spun ca un diagnostic de cancer duce intotdeauna la deces
 • 68% considera ca statul roman nu contribuie cum trebuie la asigurarea unui tratament corespunzator pentru bolnavii de cancer
 • doar 1,6% stiu cate medicamente noi pentru cancer au fost aprobate in UE in anul 2017
 • principala temere legata de cancer: nu poate fi vindecat din cauza lipsei tratamentului
 • tratament ineficient sau tratament indisponibil (36,9%)
 • cel mai important aliat in lupta cu cancerul: familia (46,3%), medicamentele si tehnologiile noi (30,1%), medicii (16,5%)
 • 89,8% dintre pacientii cu cancer se declara multumiti de medicul oncolog curant
 • 42,2% din pacienti sunt de acord sa participe la un studiu clinic cu un medicament nou impotriva Cancerului

“Unul dintre principalele subiecte discutate la Conferinta noastra a fost accesul la tratamentele inovatoare. Intarzierea accesului la terapiile noi, care prelungesc viata pacientilor, imbunatatesc calitatea vietii acestora si le ofera speranta supravietuirii, este un motiv de ingrijorare.” a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

,,Intarzierile de acces la noile medicamente, determina pacientii nostri sa se aprovizioneze din surse nesigure. Cine controleaza medicamentele produse in diferite tari, pe care pacientii romani sunt obligati sa le cumpere, deoarece statul nu doreste sa se implice in rezolvarea problemelor acestora? Mare grija, atunci cand pacientii nostri sunt constransi sa cumpere medicamente neverificate din dorinta de a se trata si trai”, a declarat Anka Mateescu de la Asociatia Romana Impotriva Leucemiei – ARIL.

In urma dezbaterilor in cadrul Conferintei, pacientii si medicii prezenti, au constatat ca se impune de urgenta, infiintarea acelor comisii multidisciplinare – medic oncolog curant, medic radioterapeut, medic chirurg oncolog, medic anatomo-patolog, psihoterapeut, nutritionist – care sa stabileasca in comun linia terapeutica de urmat, pentru a evita malpraxisul si pentru a eficientiza tratatamentul fiecarui pacient (Tumor-Board).

In finalul Conferintei, liderii asociatiilor membre FABC au hotarat ca trebuie sa ne adresam Curtii Europene a Drepturilor Omului, Comisiei si Parlamentului European, Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precum si corpurilor diplomatice din Romania, pentru a sprijini demersurile noastre viitoare si pentru a trezi la realitate decidentii din Romania.

Multumim pe aceasta cale sponsorilor si partenerilor care au facut posibila organizarea acestei conferinte.

2018-12-28T21:37:07+00:00 25 iunie 2018|Comunicate de Presa, Evenimente 2018, Panou Principal, Stiri|