Comunicat – Training Sistemele de sanatate, din perspectiva regionala si globala

Comunicat – Training Sistemele de sanatate, din perspectiva regionala si globala

Cezar Irimia: „Pacienții din România trebuie să se unească, să aibă o singură voce care să comunice cu autoritățile”

În perioada 1-2 noiembrie, în București, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Asociația Pacienților Cronici din România, în parteneriat cu Compania farmaceutică Janssen, au organizat un training pentru asociațiile de pacienți. Acestea au aflat care sunt diferențele dintre sistemele de sănătate din Europa și cel din România, care sunt modelele de succes și cum își pot perfecționa relațiile cu decidenții.

„Organizăm constant astfel de evenimente, tocmai pentru a-i ajuta pe coordonatorii asociațiilor de pacienți și pe pacienți deopotrivă să-și rezolve cele mai mari probleme. De această dată, le-am prezentat care sunt sistemele de sănătate de succes din Europa și ce am putea învăța noi de la ele, astfel încât să ne dăm seama împreună cum am putea face sistemul din România să funcționeze mai bine.”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

„Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a sistemului de sănătate din România constă în faptul că cei trei actori principali – medicii, pacienții și autoritățile – nu comunică între ei. Nu există o comunicare bidirecțională între părți și, în plus, nu se vorbește aproape niciodată despre același lucru. Pacienții cer, autoritățile nu fac nimic. De aceea, mă bucur că am avut ocazia să le vorbesc pacienților despre tehnicile de comunicare eficiente în relațiile cu decidenții.”, a povestit dr. Adrian Pană, specialist în comunicare publică.

„Cred că, pentru România și țările din regiune, este foarte important să cunoască rețetele de succes ale țărilor europene în care sistemele de sănătate funcționează eficient în favoarea pacienților. De aceea, m-am bucurat că i-am întâlnit pe pacienții din România atât de interesați, dornici să învețe și să înțeleagă cum își pot îmbunătăți relația cu decidenții și curioși. Cred că cel mai important lucru pe care îl putem învăța de la sistemele de succes din Europa este faptul că relația de comunicare dintre medici, pacienți și autorități este una eficientă și activă.”, a spus Mark Molnar, research leader la Universitatea Corvinus din Budapesta.

Pentru mai multe detalii, poți urmări înregistrările video ale sesiunilor mai jos:

Ziua 1, Mark Molnar – Context general; care sunt mijloacele și argumentele menite să ofere sprinjin comunicării cu autoritățile;

Ziua 2, Mark Molnar – O privire de ansamblu asupra sistemelor de sănătate din Europa. Politici de finanțare și preț;

Ziua 3, Dr. Adrian Pană – Cum se evaluează sistemele de sănătate. Modelul României.

2017-11-08T11:57:10+00:00 8 noiembrie 2017|Comunicate de Presa, Stiri|