Bucuresti, 15 noiembrie 2016 – Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cu susținerea Centrului pentru Inovație in Medicina, lansează campania „Împreună împotriva cancerului! – Cancerul nu are culoare politică!”.

Accesul pacienților bolnavi de cancer la tratament de specialitate și la soluții terapeutice care pot crește în mod real speranța de supraviețuire este de cele mai multe ori îngreunat de lacunele cadrului legislativ care guvernează sistemul sanitar din Romania. Prin urmare, campania „Împreună împotriva cancerului – Cancerul nu are culoare politică!”, reprezintă o chemare la acțiune adresată în mod direct factorilor de decizie din țara noastră – autorități,  actuali și viitori parlamentari – care sunt rugați să includă pe lista lor de prioritați acțiuni concrete, dar și urgente, în lupta împotriva cancerului.

Cu o rată anuală de aproximativ 78.000 de pacienți diagnosticați cu cancer, Romania se situează peste media Uniunii Europeane în ceea ce priveste mortalitatea cauzată de cancer – peste 48.000 de cazuri pe an. Ca atare, FABC consideră că oncologia trebuie să devină o prioritate la nivel legislativ și îndeamnă factorii de decizie să ia măsuri rapide pentru a ajuta la îmbunătațirea vieții pacienților.

Ritmul rapid de dezvoltare a tratamentului medicamentos a adus progrese importante pentru pacienții cu cancer, influențând pozitiv rata de supraviețuire și ameliorând calitatea vieții. Din nefericire, pacienții români au acces limitat la medicația inovatoare, din 62 de medicamente pentru cancer aprobate în ultimii 8 ani în UE, doar 7 medicamente se regăsesc pe lista medicamentelor compensate din România, conform unei analize realizate de Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed). Procedurile de aprobare sunt lente și nu sunt aliniate principiilor de la nivel European – nici unul din medicamentele aprobate în 2015 de Agenția Europeană a Medicamentului în procedură accelerată nu este actual compensat în  România.

Radioterapia constituie o componentă esențială a tratamentului pacienților cu cancer, dar din pacate în România infrastructura de radioterapie este mult subdimensionată, având  doar un sfert din echipamentele necesare. Drept urmare, românii bolnavi de cancer se confruntă cu liste lungi de aşteptare, perioada medie de aşteptare depășind 3-4 luni. Pentru a se situa la nivelul standardelor europene, România are nevoie de o creștere cu 72% a aparatelor de radioterapie dar mai ales de o strategie coerentă de alocare și dezvoltarea a resurselor, inclusiv a resurselor umane din domeniu.

„Facem un apel la reprezentanții Parlamentului și ai Guvernului României pentru a include în activitatea lor legislativă măsuri concrete și urgente care să susțină lupta împotriva cancerului, afecțiune care considerăm că nu are culoare politică. Vom adresa, în mod direct, câte o scrisoare fiecărui factor decident din Romania pentru a susține această cauză”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, http://www.fabc.ro/, a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC numără peste 65.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 24 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Centrul pentru Inovație în Medicină, http://www.ino-med.ro/, este o asociație non-guvernamentală, înființată în anul 2014, cu scopul de a aduce inovația în medicină pe agenda publică din România, în beneficiul oamenilor.