Contact 021.253.0591|contact@fabc.ro

Ziua Internationala a Copilariei cu Cancer – 15.02.2014

Ziua Internationala a Copilariei cu Cancer – 15.02.2014

Comunicat de presa – 15.02.2014

Cu ocazia Zilei Internationale a Copilariei cu Cancer, 15.02.2014, Federatia Asociatiei Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atentia autoritatilor asupra suferintei celor 5000 de copii din Romania care in fiecare zi se lupta cu aceasta cumplita maladie. Iar in fiecare an, aproximativ 400 noi cazuri de cancer pediatric sunt diagnosticate, afectiunile oncologice fiind a doua cauza de mortalitate in randul copiilor romani.

,,Nimic nu este mai cutremurator pentru un parinte decat sa-si vada copilul bolnav de cancer si sa nu ii poata oferi tratamentul de care are cea mai mare nevoie pentru a se insanatosi sau macar pentru a avea o copilarie mai aproape de normalitate. Noi vorbim in numele copiilor suferinzi si in numele parintilor care stau in spitale alaturi de cei mici si se lupta pentru ca acestia sa aiba acces la tratamentele care le sunt necesare pentru a supravieţui”, a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC.

,,Peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, daca sunt depisatate de timpuriu si daca cei mici au sansa sa fie tratati cu medicamentele de care au nevoie si nu de cele care sunt mai la indemana. Copiii, mai mult decat oricine, merita tot ce este mai bun, merita investitia tuturor resurselor in starea lor de bine, fie ca vorbim de ajutor psihologic sau de tratamentele noi care salveaza vieti. Copiii de astazi sunt adultii de maine si autoritatile trebuie sa tina minte acest lucru de fiecare data cand hotarasc soarta oncologiei in sistemul de sanatate romanesc”, a declarat Olga Cridland, presedinte Asociatia PAVEL.

Din cele 34 de terapii oncologice ale caror dosare au fost evaluate de Ministerul Sanatatii, 30 dintre acestea, destinate tratarii cancerului la adulti, dar si la copii, au primit avizul pentru a intra pe lista medicamentelor compensate si gratuite. Termenul actualizarii listei a fost amanat deja de doua ori anul acesta, cel mai nou termen fiind inceputul lunii aprilie.

Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate in randul copiilor si la nivel european, dar important este ca se inregistreaza progrese in ceea ce priveste rata de supravietuire a copiilor diagnosticati. Ultimele date EUROCARE, unul dintre cele mai ample studii privind incidenta si mortalitatea pacientilor oncologici in Europa, arata ca rata de supravietuire pe o perioada de cinci ani a copiilor cu cancer a inregistrat o crestere, de la 76,1% in 1999 la 79,1% in 2007. Si pentru a contribui la cresterea ratei de supravietuire, consideram ca reactualizarea imediata a listei de medicamente compensate si gratuite este vitala viitorului Romaniei!

Biroul de presa FABC

0723240223

By |2014-07-03T04:21:49+00:00 14 februarie 2014|Evenimente|Comentariile sunt închise pentru Ziua Internationala a Copilariei cu Cancer – 15.02.2014