Prezentare FABC

Prezentare FABC2017-11-27T13:58:28+00:00

Prezentare

FEDERATIA ASOCIATIILOR BOLNAVILOR DE CANCER DIN ROMANIA

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

FABC este o federatie, formata din 26 asociatii, care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor.

Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

FABC a realizat urmatoarele proiecte/activitati:

 • Incepand cu anul 2009, FABC a organizat anual conferinte nationale, prezentand situatia sistemului sanitar din Romania, aducand la masa discutiilor medici, pacienti, companii farmaceutice si factori de decizie;
 • Din 2015, FABC deruleaza un proiect cu finantare europeana POSDRU 2007 – 2013 Investeste in Oameni, in care a sprijinit infiintarea unei structuri economice sociale.
 • FABC monitorizeaza permanent situatia pacientilor oncologici din Romania, pune presiune pe factorii de decizie prin instrumentele specifice de lobby si advocacy.
 • FABC editeaza trimestrial revista «  Invinge Cancerul »  revista adresata pacientilor cu cancer si distribuita gratuit atat pacientilor cu cadrul asociatiilor membre, cat si spitalelor specializate, cu profil oncologic. De asemenea, FABC a mai realizat si urmatoarele publicatii :  « Ghidul de informare al cancerului intestinului gros » , « Brosura – Mergi la Control », « Ghid Oncologic ».
 • Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, lansează initiativa legislativă europeană în oncologie. Scopul prezentei initiative legislative este de a identifica nevoile comune ale pacientilor oncologici comunitari pentru a putea efectua schimbări legislative la nivel european a politicilor de sănatate in oncologie, eliminând astfel discriminarea între pacientii comunitari si asigurand egalitatea de sanse intre acestia.
 • Campanii Nationale de Informare cu caracter permanent: FABC coordonează campania naţionala de informare privind drepturile pacienţilor, impreuna cu APCR, « IGNORANTA AFECTEAZA GRAV SANATATEA ».
 • ianuarie se desfăşoară campania europeană de prevenţie a cancerului de col uterin. Campania se desfăşura din 10 ianuarie până la sfârşitul lunii, împreuna cu ASP-urile din orasele asociaţiilor membre, în special în licee, şcoli profesionale, companii cu personal majoritar de sex feminin, comunitate rroma si in mediul populaţiei cu risc sporit de imbolnavire.
 • luna februarie – UICC marchează Ziua Mondială de Luptă contra Cancerului pe 4 februarie. În această lună FABC deruleaza o serie de intalniri cu autoritatile si institutiile media, pentru a prezenta situatia pacientilor oncologici din Romania.
 • luna martie – Luna internationala de lupta impotriva cancerului intestinului gros; campanie ce sa desfasurat in Bucuresti si in tara.
 • luna aprilie –Campanie de lupta impotriva cancerului genito-mamar. S-au pus la dispozitie 1000 de teste Babes-Papanicoolau si 1000 de mamografii, suportate de FABC, in judeţele cele mai vitregite unde FABC are organizaţii.
 • luna mai – 31 mai este Ziua Mondială Contra Consumului de Tutun. Pe durata întregii luni s-a desfăşurat campania naţională de luptă contra fumatului, prin promovarea legislaţiei româneşti şi UE în vigoare, informarea, educarea şi conştientizarea fumătorilor asupra efectelor negative ale fumatului, organizarea de grupuri – suport pentru renunţarea la fumat, conştientizarea persoanelor nefumătoare asupra riscurilor fumatului pasiv, organizarea de conferinţe cu tema „Locuri de muncă fără fumat”, destinate conducătorilor de firme, companii, întreprinderi, pentru conştientizarea acestora asupra beneficiilor financiare şi de resurse umane rezultate din renuntarea la fumat.
 • luna iunie – ,,Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului ovarian”- campanie de informare si mediatizare, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor.

Tot in aceasta perioada, anual, are loc Conferinta Nationala FABC – eveniment care reuneste la discutii libere pacienti, decidenti, industria farmaceutica, media – un eveniment major in sfera activitatii FABC.

 • luna iulie – august – campanie naţională de prevenţie şi depistare timpurie a melanomului. Această campanie se desfăşoara în locurile de agrement, ştranduri, plaje, parcuri sub titlul sugestiv « Un viitor fara pata ». Campania se face auzita pe mai multe canale de comunicare – vizual spatii publice, radio-tv, internet, retele de socializare.
 • luna septembrie – campanie naţională pentru un stil de viaţă sănătos. Această campanie se desfăşoara în rândul elevilor din şcoli generale, si liceele din toate judetele in care federatia are asociatii. Campania se desfasoara cu sprijinul FABC.
 • luna octombrie – campanie naţională de luptă contra cancerului la sân, campanie de informare si conştientizare a pericolului apariţiei acestei forme de cancer, campanie care demareaza cu iluminarea în roz a unei clădiri – monument în fiecare dintre oraşele unde activează FABC, la nivel central au loc conferinte cu presa pentru diseminarea informatiei, impartasirea notiunilor cu privire la monitorizare stare de sanatate a sanului.
 • luna noiembrie – campanie naţională de informare-educare şi conştientizare asupra cancerului de prostată si de plamani; campania pune la dispozitia asociatiilor membre diverse gadgeturi promo/info cu privire la acest tip de cancer.
 • luna decembrie – campanie naţională de informare-educare şi conştientizare asupra cancerului pulmonar – actiuni interactive sociale de prevenire a imbolnavirii si mentinerea starii de sanatate.
 • Federaţia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) prin reprezentata sa din oraşul Brasov, Asociaţia Bolnavilor de Cancer din România (ABC), in parteneriat cu Centrul Cultural ,,Reduta”, organizeaza anual evenimentul ‘’ Ziua Supravietuitorului de Cancer ‘’. Prin acest eveniment se marcheaza victoria asupra cancerului – o bătălie câştigată dintr-un război, sărbătorindu-i pe cei care au avut curajul şi voinţa de a se angaja în această luptă, făcând eforturi extraordinare pentru a supravieţui bolii pe de o parte, dar şi deficienţelor din sistemul sanitar din Romania. Eveniment festiv, care reuneste toti pacientii care au invins boala, membri din asociatiile membre.

ACTIUNI / OBIECTIVE / PROIECTE / AFILIERE

 1. Conferinte – Evenimente – Afiliere
 • Pe langa marcarea tuturor campaniilor internationale de informare cu privire la cancer, FABC participa la diferite conferinte pe teme medicale, organizate de alte institutii atat nationale cat si internationale.
 • FABC este membru fondator al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, membru cu drepturi depline – statut de reprezentativitate nationala in diferite organisme internationale: European Cancer Patient Coalition, UICC, European Patients Forum, Europa Colon, Liga Europeana de Cancer.
 1. Acţiuni comune de lobby pentru toate organizaţiile
  1. Demararea, la nivel naţional, împreună cu organizaţiile membre ale FABC, a campaniei de strângere de semnături pentru elaborarea şi implementarea Planului naţional de cancer şi a Strategiei europene de cancer, iniţiată de grupul euro-parlamentarilor europeni care luptă contra cancerului (MAC).
  2. lobby şi advocacy în rândul euro- parlamentarilor din România, pentru a se alatura MAC.
  3. campanie de strângere de semnături pentru angajarea de psihologi, asistenţi sociali şi sociologi în institutele / clinicile / spitalele / secţiile de oncologie.
  4. continuarea campaniei de strângere de semnături pentru încadrarea persoanelor cu mastectomie în grupa de persoane cu handicap.
  5. continuarea campaniei de strângere de semnături pentru introducerea protezelor mamare pe lista dispozitivelor medicale decontate de CNAS (acordarea lor gratuită).
  6. desfiinţarea listelor de aşteptare la nivel local si naţional, prin asigurarea unui buget adecvat patologiei si conform cu recomandarea Comisiei Europene pentru sanatate.
  7. ghiduri terapeutice europene, fara restricţii, dar argumentate si semnate de o comisie multidisciplinara formata din oncolog, radioterapeut, chirurg oncolog etc.
  8. introducerea in regim de urgenta a Registrului naţional de cancer.
  9. demararea urgenta a Programului naţional de prevenţie, pe formele de cancer cele mai frecvente-col uterin, mamar, prostata si pulmonar.
  10. presiuni asupra legislativului si executivului, cu FABC, APCR, CMR,de a aloca 6% din PIB sanatatii.
  11. presiuni asupra MS si CNAS pentru procurarea medicatiei, orale/injectabile, din circuitul deschis.
  12. presiuni asupra MS si Guvern pentru promovarea noilor molecule, pe lista de compensate si gratuite.