Până în prezent, nu există dovezi care să sugereze că orice tratament împotriva cancerului ridică riscul de îmbolnăvire mai mult sau mai puțin decât oricine este expus la virus. Există unele dovezi că pacienții cu cancer pot avea o infecție mai gravă cu COVID-19 dacă o dobândesc, probabil din cauza faptului că boala oncologică și tratamentul acesteia pot duce la un sistem imunitar slăbit, care mai departe determină o capacitate redusă de combatere a infecțiilor. Pacienții care primesc tratament pentru cancer interacționează, de asemenea, cu sistemul de asistență medicală mai frecvent decât populația generală, astfel că o expunere mai mare în acest cadru poate contribui la un risc mai mare de infecție, dar acest lucru nu este cunoscut în acest moment. Pacienții sunt sfătuiți să vorbească cu medicul oncolog și întreaga echipă de îngrijire. Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea șanselor de supraviețuire a pacienților, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecție cu SARS-CoV-2 și continuarea administrării terapiei oncologice.

Pacienții care se află în cursul unor terapii endocrine pentru cancerul de sân sau ovarian au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19 sau de a avea o boală mai gravă?

Nu există dovezi specifice care să sugereze că terapiile endocrine pot crește riscul de a îmbolnăvire sau de a face o formă mai gravă a bolii. Majoritatea terapiilor endocrine nu afectează sistemul imunitar.

Dacă un bolnav de cancer sau un supraviețuitor de cancer simte unele simptome precoce, cum ar fi febra sau tuse, trebuie să se adreseze medicului oncolog sau medicului generalist/medicului de familie?

În cazul in care sunt sub tratamentul activ al cancerului, pacienții trebuie să contacteze telefonic medicul oncolog și să urmeze recomandările acestuia. Dacă nu sunt sub tratament activ, pacienții sau supraviețuitorii de cancer ar trebui să se adreseze telefonic medicului de familie și să urmeze indicațiile acestuia.