București, 4 februarie 2020

 

Planul Național de Oncologie – o nevoie acută

140 de români mor în fiecare zi de cancer

 

În fiecare zi, 140 de români mor de cancer. În lipsa unor programe naționale de screening și informare, boala este depistată în stadii tardive.

România deține recordul negativ în ceea ce privește rata mortalității prin cancer în Europa, avertizează Colegiul Medicilor din România. De aceea, pe 4 februarie, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România cere autorităților să facă un pas înainte pentru adoptarea și implementarea unei Plan Național de Oncologie pentru prevenția, depistarea precoce a afecțiunii și creșterea ratei de supraviețuire.

Atunci când pacientul primește un diagnostic de cancer, vrea să știe două lucruri: ce tratament va face, ce terapii noi există și ce șanse de supraviețuire are? Ca să putem răspunde la toate aceste întrebări, avem nevoie de un plan național de oncologie, eficient, bine pus la punct, care acum, din păcate, lipsește cu desăvârșire. Planul ar trebui să cuprindă toți pașii ce trebuie făcuți de la prevenție până la îngrijirea paliativă. Mai exact, este nevoie de: programe de screening, depistare precoce, acces la investigații, acces la terapii inovatoare, terapii genetice, chirurgie oncologică și, nu în ultimul rând, acces la medicamente. Totodată, cerem și implementarea unui Registru Național de Cancer care ar monitoriza efectele tratamentelor prescrise pacienților și banii alocați acestor tratamente. Cred că este singura șansă prin care putem să ne atingem scopul: acela de a crește rata supraviețuirii în cancer, de a da o șansă în plus la viață unui bolnav până la urmă.”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Statistici în România: 83.461 cazuri noi de cancer în 2018*

Globocan (Globocan Cancer Observatory)*, anul 2018**:

În România, numărul cazurilor de cancer nou-depistate s-a ridicat la 83.461, în timp ce 50.902 români își pierd viața din cauza acestei afecțiuni. Cifrele sunt îngrijorătoare și statistica ar sta altfel dacă ar exista o strategie corespunzătoare pentru combaterea acestei boli. Datele au fost sondate din centrele de oncologie din Cluj și Timișoara. În plus, România nu are un Registru Național de Cancer și astfel numărul total ar fi mult mai mare.

Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 în 2018

Numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 până în 2018, potrivit raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat în anul 2013.

Datele publicate de Globocan în anul 2018 pentru România au folosit datele Registrului Regional din Cluj-Napoca și pe cele ale Registrului Regional Timișoar. Extrapolate la cifrele țărilor vecine, arată că în România pentru o populație de 19.580.628 de locuitori au fost înregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer, 50.902 decese prin cancer și o prevalență la 5 ani a cazurilor de cancer de 202.230 de pacienți cu cancer. În ceea ce privește incidența pentru ambele sexe, pe primul loc se află cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostată, de vezică urinară și cel gastric. Dacă ne referim la incidența pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se află cancerul pulmonar, urmat de cel de prostată, vezică urinară, stomac și hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, endometrial și ovarian.

”Doar printr-o bună organizare a sistemului medical din România, putem spera la o soartă mai bună pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Cancerul nu trebuie să fie egal cu moarte. De aceea, avem nevoie de un plan clar pentru a lupta cu aceste cifre, pentru a pune un diagnostic corect și pentru a da dreptul pacientului la tratamentul potrivit. Trebuie să ne unim forțele și să ajutăm la scăderea mortalității prin cancer, diagnosticarea în stadii curabile și creșterea supraviețuirii.”, spune și prof. dr. Florinel Bădulescu, medic primar oncolog, Șeful Societății Naționale de Oncologie.

 

 

* GLOBOCAN (Global Cancer Observatory) este o platformă web interactivă care publică statistici internaționale despre cancer, folosind cele mai noi date ale insitutelor locale de statistică. Este un proiect al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC)

** https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf