Comunicat – Agonia pacienților cu cancer prelungită de orgoliile ministrului Rafila

În perioada 1 – 4 iunie 2023, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a organizat a XV-a ediție a Conferinței Naționale FABC, cu tema « ZIUA SUPRAVIEȚUITORILOR DE CANCER », în contextul noii legi cu același nume. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 150 de pacienți si aparținători din cele 22 de asociații membre FABC și 27 de speakeri.

La ceas aniversar, doresc să vă felicit pentru eforturile insistente și consecvente pe care FABC le-a făcut în cursul acestor ani în sprijinul celor afectați de una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică. Acțiunea pentru dezvoltarea și intrarea cât mai curând în vigoare al Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului ca urmare a unui efort colectiv susținut, cred că oferă garanții cetățenilor că se poate lucra dincolo de orice mize pentru o viziune sustenabilă în sistemul de sănătate. După cum știți, președintele României s-a implicat personal în acest demers. Ne aflăm în punctul în care acest Plan critic este în vigoare, transpunând în realitate nevoile de servicii esențiale nesatisfăcute care împovărează de atâția ani viața pacienților. Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului reprezintă un pas către normalitate. Cu siguranță pot fi gândite în etape ulterioare măsuri de sprijin pe diverse componente dar nu vom putea construi luând-o mereu de la început – a declarat doamna Conf. Dr. Diana Loreta-Păun, Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială.

Ziua Supraviețuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării planului de cancer, incertitudine generată de declarațiile ministrului sănătății. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României și devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcția acestui plan au fost experți din Ministerul Sănătății, din SNOMR, reputați chirurgi, radioterapeuți și alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparență 5 luni, timp în care, dl. Ministru Rafila nu a făcut nicio observație la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea.  

Acest plan nu s-a dorit in niciun moment sa fie un plan al unui partid sau altul. După cum se vede, disputa nu este nici măcar intre partide, ci una a orgoliilor. Nerespectarea implementării acestui plan reprezintă o încălcare flagranta a legii din partea executivului si reprezintă o chestiune extrem de grava.- a declarat domnul Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD la conferința FABC.

Ziua Supraviețuitorului de cancer reprezintă o celebrare a vieții și sunt bucuros că sunt în mijlocul pacienților cu cancer. Atunci când am fost solicitat la scrierea Planului Național de cancer, am intrat trup și suflet știind ca România suferă de 30 de ani din lipsa unui asemenea plan. În statele unuite ale americii am invatat ca schimbarea o fac oamenii si de aceea consider ca impreuna putem reusi implementarea acestui plan, a declarat domnul Prof. Dr. Daniel Coriu, președinte Colegiul Medicilor din România

Jurist fiind, m-ati primit în rândurile dumneavoastră, și aș vrea ca mesajele pe care le dau astăzi să aibă și greutatea unui jurist și a unui parlamentar, dar și a unui supraviețuitor de cancer. În zilele de astăzi trăiesc sentimentul legendei meșterului Manole – ce construim ziua, se năruia noaptea. Mi-aș fi dorit ca domnul ministru Rafila să fie suficient de bărbat pentru a participa la aceasta întâlnire, să vă privească în ochi și să vă explice de ce totul s-a amânat pe o perioada nedeterminată. Perioada care, in “fițuica” domnului Rafila, este menționată o perioadă îndepărtată (Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului) Așteptăm acest plan de 20 ani, chiar 30 de ani și amânarea implementării acestuia, mi se pare un cinism din partea Ministerului Sănătății, năruind orice speranța a pacienților cu cancer – a declarat doamna senator Nicoleta Pauliuc, inițiator propuneri legislative in domeniul oncologiei

Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susținute de specialiști dedicați tratării pacienților, FABC a hotărât, prin vocea asociațiilor membre, apărarea cu orice preț a PNPCC, acționând Ministerul Sănătății în instanță, la epuizarea celor 180 de zile, în care Ministerul era obligat să scrie normele și să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă.

FABC NU VA MAI PERMITE NICIUNUI MINISTRU SĂ ÎȘI PUNĂ SEMNĂTURA PE CERTIFICATELE DE DECES ALE PACIENȚILOR CU CANCER DIN ROMÂNIA !!!!

Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienți în fiecare an, prin decese evitabile și să avem cu 48% mai multe decese față de media europeană! Orgoliile și cinismul Ministerului Sănătății fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienților cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum și la CDO.

Singura mângâiere și speranță de ziua noastră, a supraviețuitorilor de cancer, vine din partea Președintelui României, Excelenta Sa Domnul Klaus Werner Iohannis prin donarea premiului Franz Werfel pentru drepturile omului obținut în Germania, către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, un gest care nu mai are nevoie de comentarii! MULȚUMIM, DOMNULE PREȘEDINTE KLAUS WERNER IOHANNIS!

Evenimentul – Conferința Națională a FABC a putut fi organizat gratie sponsorilor MSD România, MedEuropa, Nutricia Oncology, IPSEN, Janssen, Sanofi, Pfizer, Alliance-Healthcare, AstraZeneca, Novartis, Merck, ARPIM, Amgen, Takeda, Danson, Sofmedica.

Zilele evenimentului pot fi urmarite aici https://web.facebook.com/FABCRomania