Incidența cancerelor de cap și gât la pacienții tineri este semnificativ mai ridicată în România comparativ cu UE-27

COMUNICAT DE PRESĂ

Incidența cancerelor de cap și gât la pacienții tineri este semnificativ mai ridicată în România comparativ cu UE-27

  • peste 4000 cazuri noi de cazuri de cancere ale capului și gâtului diagnosticate în 2020 și peste 2300 de decese înregistrate
  • Make Sense” – un demers de conștientizare privind prevenirea și recunoașterea simptomelor cancerelor de cap și de gât
  • Campanie europeană derulată în perioada 19-23 Septembrie 2022

 

București, 20 septembrie – Un studiu realizat în 2020 de Global Cancer Observatory în rândul publicului larg din cinci țări europene a arătat că 73% dintre respondenți nu aveau cunoștințe despre simptomele cancerelor de cap și de gât, în timp ce 38% nici măcar nu auziseră de aceste afecțiuni. În categoria cancerelor capului și gâtului, cunoscute și sub denumirea de cancere din sfera ORL, intra tumori maligne care debutează în diferite zone ale tractului aerodigestiv superior, precum cavitatea bucală, faringe, laringe, sinusuri nazale și paranazale etc.

 

În circa 2 din 3 cazuri  aceste cancere sunt diagnosticate în stadii avansate[1], în care tratementul medical este mai puțin eficace, iar tratamentul chirurgical poate fi mutilant, însă identificarea simptomelor și diagnosticarea precoce a cancerelor de cap și gat pot îmbunatăți prognosticul bolii oricare ar fi localizarea inițială a tumorii[2].

 

Povara atribuită cancerelor ORL este mare în Europa și mai ales în România unde, în anul 2020, au fost diagnosticate peste 4000 cazuri noi de cazuri de cancere ale capului și gâtului și s-au inregistrat peste 2300 de decese. Îngrijorător este faptul că această categorie de tumori afectează persoanele mai tinere. Atât din perspectiva incidenței cât și din cea a mortalității, România are printre cei mai defavorabili indicatori din UE, mai ales la grupa de vârstă activă sub 65 de ani și mai ales în rândul bărbaților. Astfel, pe segmentul barbati 15-64 ani, ratele de incidenta si mortalitate prin cancerele cu localizare nazo- și oro-faringiană din tara noastra sunt poziționate pe unul din primele locuri în cadrul UE27.[3]

 

Având în vedere că impactul acestui grup de cancere în populație este mare și în creștere, European Head and Neck Society (EHNS) dă startul demersului său campaniei sale anuale de conștientizare intitulata “Make Sense”, desfășurată în perioada 19-23 Septembrie 2022. Aceasta are ca obiectiv creșterea gradului de informare privind factorii de risc asociați acestor cancere si simptomele lor de debut, urmârind astfel să faciliteze implicarea proactivă a populației în prevenirea și depistarea cat mai precoce. În România, aceasta inițiativa este susținută și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și MSD România.

 

“Cancerele de cap și gât pot fi foarte dureroase si debilitante, ele afectând capacitatea de comunicare, de nutriție, dar și aspectul fizic al pacientului. Pacienți se confruntă adesea cu probleme de ordin fizic și funcțional semnificative și persistente (radionecroză, mucozită, pierderea gustului și tulburări de înghițire, etc.), precum și cu probleme psihosociale împovărătoare potentate de desfigurarea suferita (depresie, izolare socială și întârzieri la revenirea la locul de muncă). În ceea ce privește opțiunile de tratament, pacienții români eligibili au acum acces, chiar pentru prima linie de tratament, la una dintre cele mai promițătoare strategii terapeutice, imunoterapia”, afirmă Cezar Irimia, Președinte FABC

 

„Pentru că navigarea acestora în sistemul de sănătate, suportul psihologic și social sunt esențiale pentru a obține rezultate mai bune, în podcastul “Gânduri și emoții în parcursul oncologic” disponibil pe platforma onco-plan.ro, cu ajutorul dr. Florinei Pop (IOCN) am inclus un episod despre “Imaginea de sine și tratamentul oncologic”, a adaugat acesta.

 

Consumul de alcool și tutun, precum și infecția cu HPV sunt factorii de risc principali

În majoritatea cazurilor (circa 75%) cancerele din sfera ORL au fost asociate factorilor de risc tradiționali precum consumul de tutun și/sau alcool [4]. Studiile recente susțin rolul infectiei cu HPV ca factor de risc important pentru cancerele din sfera ORL, implicarea sa cu precadere in cancerele cu localizare orofaringiană (amigdale, partea moale a cerului gurii/palatul moale, baza limbii). În aproximativ 70% dintre cancerele orofarigiene cauza principală este infecția cronică cu HPV.

 

Despre FABC

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC prezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 26 asociaţii care activează pe plan local la nivelul judeţelor. Detalii – Lista Asociații Membre. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

 

Despre MSD

 

De peste un secol, MSD cercetează pentru viață, dezvoltând medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmându-și misiunea de a salva și îmbunătăți vieți. MSD este denumirea comercială a Merck & Co., Inc., cu sediul central în Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul față de îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin politici, programe și parteneriate cuprinzătoare.  Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și animalele – incluzând aici cancerul și bolile infecțioase, precum HIV și Ebola, și tot mai numeroasele zoonoze -, întrucât aspirăm să fim principala companie biofarmaceutică din lume axată pe cercetare intensivă. Pentru mai multe informații, accesați www.msd.com.

[1] https://makesensecampaign.eu/files/cancer-resources/infographics/Early-Diagnosis-and-Referral.pdf

[2] Hashim, D., Genden, E., Posner, M., Hashibe, M., & Boffetta, P. (2019). Head and neck cancer prevention: from primary prevention to impact of clinicians on reducing burden. Annals of oncology: official journal of the European Society for Medical Oncology, 30(5), 744–756. https://doi.org/10.1093/annonc/mdz084

[3] European Cancer Information System, https://ecis.jrc.ec.europa.eu/

[4] https://nwcr.org/cancer-types/head-and-neck-cancer/

Comments

2 răspunsuri la „Incidența cancerelor de cap și gât la pacienții tineri este semnificativ mai ridicată în România comparativ cu UE-27”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *