Comunicat de presa – Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului 25 -31 mai

România, țară cu a doua cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa

Peste 95,000 de cazuri noi de cancer și 275,000 pacienți oncologici în tratament în 2021

În perioada 25-31 mai este marcată în fiecare an Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului, iar anul acesta, campania EWAC se concentrează asupra viitorului prevenirii cancerului în Europa și asupra rolului Codului european împotriva cancerului (ECAC), precum și a rolului pe care Planul european de combatere a cancerului (#EUCancerPlan) îl joacă în prevenirea, depistarea timpurie, tratament cancerului, supraviețuire.  Conform datelor Registrului european al inegalităților în cancer, Romania înregistrează a doua cu cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, după Ungaria. [1]

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) se alătură eforturilor naționale și europene de control al cancerului, advocând pentru acces la prevenție și tratament, pentru îmbunătățirea rezultatelor în domeniul cancerului. În prezent, pacienții oncologici din România se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanțări insuficiente. În acest context, FABC trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea suboptimală pentru tratarea bolnavilor oncologici, un număr din ce în ce mai mare de pacienți cu cancer semnalând faptul că nu le este asigurat tratamentul în spital.

Reamintim că pacienții cu cancer nu au timp să aștepte și au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda șansa la viață la care are dreptul fiecare cetățean român. Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluția clinică pozitivă pe care pacientul a obținut-o anterior și se pierd astfel vieți, dar și investițiile realizate. Pentru pacienții noi este importantă inițierea tratamentului cât mai devreme după diagnostic astfel încât șansa la viață și calitatea vieții lor să fie maximizată’’, a afirmat Cezar Irimia, Președintele FABC. 

“Este cu atât mai grav faptul că lipsa resurselor financiare face ca pacienții să nu aibă acces la puținele opțiuni de tratament disponibile.”, continuă acesta.

Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie.

FABC este deschis oricăror punți de dialog care pot conduce la rezolvarea deficiențelor curente semnalate și este încrezător că se vor găși soluții urgente și adaptate nevoilor reale ale pacienților, mai ales că ne apropiem de prima rectificare bugetară  a acestui an, în care speram cu toții că pacienții oncologici nu vor fi uitați. 

A -XV -a ediție a Conferinței Naționale a FABC, care se va desfășura în Poiana Brașov in perioada 01-04.06.2023, AnaHotels, dedicata Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, va avea ca tema principala implementarea de urgență a legii Planului Național de Prevenire și Control al Cancerului, lege promulgată în noiembrie 2022, și reprezintă o oportunitate pentru a stabili pașii de urmat în apărarea și implementarea acestui Plan.

95,000 cazuri noi de cancer în 2021, conform Institutului National de Statistica.

În anul 2021 s-au înregistrat peste 95,000 cazuri noi de cancer, conform datelor INS. Numărul bolnavilor rămași în evidență în anul 2022 a fost de 533,175 față de 520,561 bolnavi rămăși în evidență în anul 2021. (INSP)

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în țara noastră. În anul 2021 numărul deceselor prin tumori a a ajuns la 46779, iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancer pulmonar, cancer de sân, tumora malignă a pancreasului și tumora maligna a stomacului.

Biroul de presa FABC-0723240223