Premierul desemnat Marcel Ciolacu va ține aproape de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, cea mai afectată de tergiversarea aplicării actului normativ.

Cluj-Napoca, 15.06.2023

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul Achimaș: Premierul Marcel Ciolacu mi-a promis că Legea privind Planul Național de Combatere a Cancerului va fi implementată

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, a obținut din partea premierului desemnat Marcel Ciolacu, promisiunea că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Național de Combatere a Cancerului. În schimb, chirurgul clujean va vota joi “pentru” învestirea noului Guvern în Parlament.

Cu numai o zi înainte, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate și Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcția de ministru al Sănătății pe motiv că acesta a lansat un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României. Totodată, el a afirmat că nu va vota un guvern din care face parte acest ministru.

Inițiator și coordonator al echipei de specialiști care a elaborat Planul Național de Combatere a Cancerului, profesorul Achimaș l-a acuzat în Comisia de Sănătate pe Alexandru Rafila de  „neglijență criminală față de pacienții bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Național de Combatere a Cancerului”.

“Ați spus că faceți norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-ați rostit. Nu faceți norme, amânați aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudo legi fără nicio valoare”, a declarat prof. univ. dr. Achimaş-Cadariu.

Premierul desemnat Marcel Ciolacu l-a invitat ulterior la discuții pe deputatul PSD de Cluj și și-a asumat angajamentul că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Național de Combatere a Cancerului și că va ține aproape de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, cea mai afectată de tergiversarea aplicării actului normativ.

“Vă asigur că, în ceea ce mă privește, atunci când insist pentru implementarea legii, nu o fac din orgoliu. În fond, mi-am dus la capăt munca de parlamentar, odată ce actul normativ a fost promulgat. Aș putea să mă retrag. Dar ca medic nu pot ignora viața pacienților bolnavi de cancer. A reda acum speranța celor care văd în cancer o fatalitate a fost și este misiunea centrală a mandatului meu de parlamentar”, a mai spus profesorul Patriciu Achimaș Cadariu.

Ministerul Sănătății are obligația legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere a Cancerului.

Planul Național de Combatere și Control a Cancerului a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni iar în 3 noiembrie 2022 Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu este medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, master în advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în științe medicale și are o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare.

Activitatea de cercetare se axează, în mare parte,  pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluție și prognostic în cancerul ovarian, evaluarea calității vieții în oncologie, cancerul în sarcină, conservarea fertilității la pacientele oncologice, tumori rare.

Birou Parlamentar

Patriciu Achimaș-Cadariu