Data Publicării:

1 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI LA SAN

Trebuie să continuăm să luptăm pentru o societate în care nicio femeie nu își mai pierde viața din cauza acestei boli devastatoare

1 octombrie 2024 – București, România: Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Cancerului la Sân, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra importanței prevenției și a diagnosticării precoce a cancerului de sân, una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România. De asemenea FABC, subliniază nevoia majoră de suport acordată  persoanelor diagnosticate cu cancer de sân, inclusiv cancer de sân metastatic.

Anual, peste 12,000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar șansa de supraviețuire crește considerabil dacă boala este depistată în stadiile incipiente. Romania, deși are una din cele mai scăzute rate incidenţă a acestei afecțiuni comparativ cu media europeana  are o rată standardizată a mortalității prin cancer de sân mai ridicată decat media europeana. De asemenea, rata de screening mamografic la femeile cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani este cea mai scăzută din Europa, de doar 9% (comparativ cu 60% media europeană).  Din păcate, în lipsa unor programe de screening coerente, aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV). 

Prin campaniile desfășurate la nivel național, FABC își propune să informeze și să educe publicul cu privire la importanța controlului medical periodic, a autoexaminării și a accesului la tratamente inovatoare, precum și să susțină pacienții depistați cu această afecțiune.  Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) reprezintă una dintre cele mai agresive forme ale cancerului de sân și cel mai dificil de tratat, chiar și în stadiile inițiale, prezintând un impact semnificativ asupra femeilor din România. Această formă de cancer apare cel mai des la femei tinere, până în 50 de ani. 

„Este esențial să conștientizăm că un diagnostic timpuriu poate salva vieți. Femeile trebuie să fie informate și să înțeleagă că sănătatea lor este o prioritate. De asemenea, este vital să asigurăm accesul tuturor pacienților la investigații de specialitate și tratamente moderne. Pentru cancerul de sân triplu negativ depistat în stadii timpurii pacientele ar putea avea acces la opțiuni de tratament cu intenție curativă, iar pentru cazurile avansate ar putea beneficia de tratamente noi care reduc riscul de recurență și riscul de deces. Cu toate acestea, indicația pentru imunoterapie se află în prezent în așteptarea includerii în compensare, de peste un an, întârziind șansele de supraviețuire și recuperare a pacientelor.” a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

În contextul Lunii  Internaționale de Conștientizare a Cancerului la Sân, Federația organizează o serie de evenimente și activități dedicate pacienților și familiilor acestora, precum și specialiștilor din domeniul sănătății. Acestea includ seminarii online, sesiuni de informare despre prevenție și tratament, dar și întâlniri cu medici oncologi și supraviețuitori ai cancerului de sân.

Federația face, de asemenea, un apel către autoritățile române să sprijine dezvoltarea programelor de screening național și să asigure acces egal la investigații și tratamente de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici.

„Împreună putem face diferența. Trebuie să continuăm să luptăm pentru o societate în care nicio femeie nu își mai pierde viața din cauza acestei boli devastatoare. Prevenția și accesul la tratament nu ar trebui să fie un privilegiu, ci un drept fundamental al fiecărei persoane,” a adăugat președintele Federației.

Pentru mai multe informații despre campaniile și activitățile FABC, vă rugăm să vizitați site-ul nostru oficial sau să ne urmăriți pe canalele de social media.

Biroul de presa FABC

0723240223