Comunicat de presa – PROTEST PENTRU VIAȚĂ!

FABC organizează un protest în fața Ministerului Sănătății

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer organizează mâine 13.07.2023, interval orar 10.00-14.00, în fața Ministerului Sănătății un protest pentru apărarea dreptului la viață a celor peste jumătate de milion de pacienți cu cancer din România și a celor 100.000 care sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an!

Cancerul nu mai este o condamnare la moarte. Lipsa unui Plan Național de Prevenire și Combatere a Cancerului cu ținte clare și asumate este o condamnare la moarte pentru noi toți cei care trecem prin acest diagnostic.

De 22 de ani cerem un Plan Național de Cancer, iar în 2022 când, în sfârșit, Parlamentul României a votat în unanimitate acest plan (PNPCC) iar Președintele României a promulgat legea 293/2022 privind Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, speranțele pacienților cu cancer au renăscut!

Bucuria noastră a fost de scurtă durată deoarece Ministrul Sănătății a declarat că planul nu este bun și va face ministerul alt plan.

Totuși am așteptat ca normele de implementare să fie scrise și publicate în Monitorul Oficial până la 01.07.2023 conform legislației în vigoare, și să beneficiem de acest plan, plan ce ne-ar fi îmbunătățit radical calitatea vieții și speranța de viață!

 dl ministru Rafila ne ignoră în continuare și toate încercările FABC de a determina implementarea planului au eșuat în favoarea orgoliului acestuia. În acest moment dl Rafila a încălcat legea și se considera mai presus decât aceasta.

Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai uniunii europene.

Ordonanța de urgență compusă de MS în data de 11.07.2023, nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului. Federația este decisă să acționeze în judecată ministerul sănătății, în solidar cu dl. ministru Rafila.

Demersurile noastre vor fi făcute și la nivel european și vom cere ajutorul tuturor ambasadelor statelor membre UE din România.

Birou de presa FABC

0723 240 223