Data Publicării:

Comunicat – Realizarea normelor tehnice de implementare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului – o șansă la viață pentru pacienții români

Cancerul face cu 48% mai multe victime în țara noastră decât media europeană conform raportului de țară al Comisiei Europene

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI

In data de 8 februarie 2023, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a marcat in Palatul Parlamentului Ziua Mondiala de Lupta Împotriva Cancerului – eveniment care a avut ca principală tema de discuție – implementarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, mai precis, realizarea normelor de implementare.

În țara noastră, cancerul face cele mai multe victime, cu 48% mai mult decât media europeană, conform raportului de țară al Comisiei Europene. Este o rușine pentru noi, dar sunt convins ca vom reuși să ne ridicăm și să nu mai fim pe ultimul loc în graficele europene. Pot afirma că toate îmbunătățirile privind accesul la terapii și tehnici noi in tratarea cancerului, au fost realizate în ultimii ani de când sunt pe strada oncologiei, dar din păcate, așa cum am amintit, suntem încă pe un loc fruntaș în ceea ce privește mortalitatea prin cancer și pe ultimul loc la finanțare. Prin solidaritatea arătată astăzi, dar și prin prisma implicării partidelor politice la elaborarea și legiferarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, cu susținerea Președintelui României, avem certitudinea că viața pacienților cu cancer și poziția României în graficele europene, se vor schimba în bine. Sunt convins ca doar împreună, factorul politic, medici, decidenți din sănătate, organizații de pacienți dar și industria farmaceutică, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Este al 2-lea an prin care marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului prin angajamente asumate. Aceasta zi are menirea de a crește gradul de conștientizare asupra celei de a doua cauză de deces la nivel mondial și de a ne mobiliza pe fiecare dintre noi să contribuim la generarea schimbării pe termen lung. Președintele României și-a reconfirmat angajamentul asumat la lansare legii, acela de a urmări îndeaproape progresul privind implementarea legii Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului – a declarat doamna Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială.

În cadrul PNNR, sunt prevăzute investiții privind noile tehnologii în tratarea cancerului, de asemenea este prinsa și o unitate de protonoterapie. Lucrăm la un capitol nou, la anticorpii monoclinali dedicați patologiei oncologice. Noua tehnologie a venit cu elemente fantastice, iar terapia in oncologie nu se mai compară cu terapia de acum 20 de ani. Avem centre de excelență în țară, ne dorim să le avem și mai bine echipate și pregătite. Aștept acele norme de implementare ale PNPCC și promit ca le voi promova la nivelul Ministerului Sănătății, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, președinte Comisia de Sănătate din Senatul României.

Noile legi trebuie sa beneficieze de finanțare corespunzătoare, care să ofere tratamente moderne și eficiente pacienților, dar care să producă și o reforma profundă a sistemului sanitar, care să pună pacientul în centru. Fără bani și fără o voință de schimbare, pacienţii oncologici rămân fără aripi și fără speranță. Din această perspectivă, mă bucur că astăzi avem reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cu respect și prietenie, vă transmit că mingea este la dumneavoastră în teren, a declarat doamna Nicoleta Pauliuc, Senator, inițiator propuneri legislative în domeniul oncologiei.

În ultima perioada, au fost incluse pe listă 21 de noi molecule pentru a lupta cu cancerul. Împreună cu specialiștii, alături de asociația de pacienți, Ministerul Sănătății lucrează la normele de implementare ale PNPCC. Încă de anul trecut Ministerul Sănătății a oferit suport financiar pentru investiții, pentru dotarea cu echipamente medicale a centrelor, iar cu ajutorul PNNR vom dota alte unități sanitare. Ministerul se implica foarte mult, iar împreună cu specialiștii ne dorim foarte mult sa ajutam pacienţii – a declarat domnul Cătălin Vișean, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

Anul trecut pe vremea aceasta speram că vom avea această lege care consfințește un plan național de prevenire și de combatere a cancerului. Iată că acest lucru s-a întâmplat, fără precedent, iar acum, sperăm să avem gata normele tehnice de implementare, în termenul prevăzut de lege. Este necesar să punem altfel problema, să facem păși înainte, trebuie sa avem încredere că lucrurile se pot schimba în bine, a declarat Dr. Andrei Baciu, Secretar de Stat in Ministerul Sănătății.

În continuare, îmi pun speranțe că Ministerul Sănătății să nu se ocupe de modificarea unei anexe a legii, ci să se ocupe de normele de aplicare ale unei legi. Acesta este scopul unei comisii. O lege odată ratificată, adoptată de Parlament și promulgată de președinte are un termen în care să aibă și norme de aplicare și sper că le vom vedea cât de curând. Spun asta pentru că în urmă cu 7 ani, colegii oncologi au fost primii care ne-au anunțat că și-au revizuit previziunile. Asta însemnând că în 2016-2017 domniile lor ne-au avertizat că numărul de noi cazuri se va dubla. Îmi pun speranțe că nu vom mai arunca banii pe fereastră. Dacă se va implementa acest plan, resursele de care dispunem vor fi utilizate eficient, a declarat domnul Dr. László Attila – Senator

În ultimii 5 ani cheltuielile pentru tratarea cancerului s-au dublat de la 1,5 miliarde lei în 2017 la 3,9 miliarde lei în prezent, prin credite de angajament pentru finanțarea programului național curativ de oncologie. Deși efortul financiar este consistent, șansele de supraviețuire și duratele medii de supraviețuire mai ales pentru unele localizări, sunt unele dezastroase. Cu sprijinul celor implicați și cu ajutorul noului PNPCC, sunt deja introduse elementele ce pot eficientiza utilizarea fondurilor – a declarat doamna Adela Cojan, președinte CNAS.

Prima provocare pentru sistem este reprezentată de medicamentele inovatoare care sunt foarte scumpe. O a doua provocare o reprezintă echipamentele medicale de care avem nevoie, deoarece este necesar un diagnostic corect care să identifice țintele moleculare, avem nevoie de echipamente care să monitorizeze răspunsul și să ofere terapie personalizată. Sunt bucuros ca la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a început sa se acorde o mai mare atenție acestor elemente. În plus, toate aceste progrese au loc extrem de rapid, avem nevoie de experți supra-specializați. În primul rând trebuie să căutăm resurse, să mergem pe o regionalizare a furnizorilor de servicii medicale, trebuie să creăm o rețea de specialiști în fiecare județ, foarte aproape de pacienți – a declarat Prof. Dr. Daniel Coriu, președinte Colegiul Medicilor din România.

Momentul actual este unul de construcție și de încredere. Fiecare dintre noi ne-am asumat anumite lucruri pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit. Problemele sunt foarte multe, PNPCC cuprinde multe capitole în care sunt ilustrate aceste probleme, și, categoric trebuie realizate aceste norme tehnice. De asemenea, au apărut și alte elemente care trebuie cuprinse, spre exemplu problema resursei umane care este una extrem de importantă și care necesită o strategie foarte clară, corelata cu dezvoltarea infrastructurii – a declarat Conf. Dr. Michael Schenker, președinte Comisia de Oncologie din Ministerul Sănătății.

Principalul beneficiar care definește esența actului medical, a rămas de cele mai multe ori slab și neputincios. Pacientul, că despre el este vorba, asista pasiv la dezbaterea continuă pe tema modificării sistemului de sănătate, dar glasul lui nu se aude niciodată. Deși este permanent utilizat ca argument de dezbatere, ca valoare absoluta de negociere, interesul pacientului este mereu clamat dar extrem de rar urmărit. Pacientul trebuie să aibă o voce puternica și ascultată. Marea dificultate consta în obținerea unei opinii pertinente și argumentate, de aceea am acceptat sa fiu parte din Consiliul Științific al FABC, să aduc argumentul științific în vocea pacientului.

Pe termen scurt putem să îmbunătățim activitatea de screening iar noi ca oncologi medicali putem schimba sistemul ca și structură. La nivelul Comisiei de Oncologie din MS am propus o serie de acte legislative care să genereze comisii oncologice eficiente – a declarat Prof. Univ. Dr. Șerban Negru, vicepreședinte Comisia de Oncologie din Ministerul Sanatatii.

Chirurgia oncologică se confruntă cu o decontare insuficientă. Accesul pacienților români la chirurgii de înaltă performanță, din punct de vedere oncologic este limitată, datorita unei decontări insuficiente. Chirurgia oncologică modernă, standardul de îngrijire este reprezentat de chirurgiile minim invazive și mai nou de chirurgiile robotice, care devin din ce în ce mai prezente în tarile dezvoltate. Asta ne dorim și noi pentru pacienții români, în România.

La această dezbatere au luat cuvântul reprezentanți ai industriei farmaceutice, societăți profesionale medicale și factori decizionali.

Declaratiile tuturor celor care au luat cuvantul pot fi urmarite pe pagina de Facebook FABC https://www.facebook.com/FABCRomania/videos/764503978433350

Încă o dată, dorim să arătăm cifrele negre, care ne situeaza pe primul loc in toate statisticile negre ale Uniunii Europene.

· Rata mortalității în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani a fost cu 64% mai mare decât media UE, și cu 27% în rândul femeilor.

· În România, rata de incidență a cancerului de col uterin (32,3 la 100 000 de femei) și rata mortalității (16,9 la 100 000) sunt cele mai ridicate din UE.

· 1 din 2 persoane bolnave de cancer din România sunt de vârstă activă, cu impact major asupra pieței muncii

Biroul de presa FABC

0723 240 223