SCRISOARE DESCHISĂ – NU UCIDEȚI SPERANȚA ABIA NĂSCUTĂ!

Ministerul Sănătății avea obligația legală să realizeze normele Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în termen de 180 de zile pentru a putea fi implementat.

                                  

Președintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis

Primului-Ministru al României, Domnul Nicolae Ionel Ciucă

Președintelui Camerei Deputaților, Domnului Marcel Ciolacu

Președintelui Senatului, Doamna Alina Gorghiu

SCRISOARE DESCHISĂ

NU UCIDEȚI SPERANȚA ABIA NĂSCUTĂ!

Declarațiile făcute de domnul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, referitoare la Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului și așa zisele lacune din cauza cărora nu poate fi implementat în acest an, confirmă faptul ca unii demnitari din România se cred mai presus de lege! Pacienții cu cancer din România își văd șansele de supraviețuire spulberate de anunțul făcut de ministrul Rafila, în condițiile în care Ministerul Sănătății avea obligația legală să realizeze normele Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în termen de 180 de zile pentru a putea fi implementat.

Domnule Președinte, Klaus Werner Iohannis,

Domnule Prim-Ministru, Nicolae Ionel Ciucă,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu,

Doamnă Președinte al Senatului, Alina Gorghiu,

Vă implorăm, nu ne abandonați! Faceți ceva ca legea să fie respectată și implementată. Altfel, încălcarea legii va fi cuantificată în vieți pierdute! Nu situați România, prin aceste comportamente lipsite de minimă empatie a unor demnitari, în altă regiune geografică!

Noi, pacienții cu cancer, cetățeni ai României, ne-am săturat de încălcarea legilor țării și nu mai dorim să fim rușinea Uniunii Europene. Nu mai acceptăm să ne plângem părinții, frații, surorile, copii decedați – cu semnătura Ministerului Sănătății pe certificatele lor de deces! Opriți genocidul!

Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie.

Dacă această lege nu va fi implementată, omorând speranța pacienților cu cancer din România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer își rezervă dreptul de a acționa în judecată Ministerul Sănătății și pe ministrul de resort, pentru încălcarea legilor votate de Parlamentul României și promulgate de președintele țării!

NU NE UCIDEȚI SPERANȚA ABIA NĂSCUTĂ!

În numele pacienților cu cancer din Romania,

Cezar Irimia

Președinte,

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer,

Alianța Pacienților Cronici din România

0723240223