Despre Atelierele Conect

Asociația Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Alianța Pacienților Cronici din România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a desfășurat, pentru al 2-lea an consecutiv, proiectul ATELIERELE CONECT – ONLINE.

În cadrul acestui proiect, Asociația Bolnavilor de Cancer din Romania implementat o serie de activitati dedicate pacienților cu cancer pulmonar, cap și gât.

 

Atelierele Conect Online s-au desfășurat pe trei paliere – informare / educare în sfera cancerului pulmonar, informare / educare în tipurile de cancer de cap și gât, consiliere psihologică gratuită la callcenter suport pacient – Alianta Pacientilor Cronici din Romania 021 253 0591

Accesează

Comunicat

Comunicat - Proiect Atelierele Conect

Pe scurt, acest proiect reunește mai multe canale de informare pentru pacienții cu cancer.

Accesează

MATERIALE VIDEO

Cancere din sfer ORL. Cancer Cap, Gât

Ce este imunoterapia?

Investigatii Imagistice

Suport pentru pacienții cu cancer

Genetica Medicala in managementul pacientului oncologic

Despre Onco-plan.ro

Despre Serviciile de Paliație și Suport – București

Sprijin pentru pacienții cu cancer la Craiova

Sprijin pentru pacienții cu cancer la Arges

Puterea Exemplului – Povestea unui pacient care a invins boala!

DETALII

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI DE FAPT DESPRE CANCERUL PULMONAR

Ce este MIT și ce este ADEVĂR
DETALII

AFLA MAI MULTE DESPRE TUMORILE DIN SFERA ORL

DETALII
DETALII

SEMNE ȘI SIMPTOME

Fiecare dintre semnele de mai jos este un motiv solid pentru a merge imediat la medicul de familie, apoi la medicul specialist pneumolog.

 1. Tuse cu sânge. În termeni medicali se numește hemoptizie, adică eliminarea de sânge din căile aeriene în urma tusei, prin expectorație.
 2. Tuse persistentă, care nu trece. Nu o pune pe seama fumatului sau a unei sensibilități oarecare. Nu este normal să nu poți scăpa de tuse vreme de mai multe săptămâni sau luni!
 3. Infecții pulmonare care se repetă.
 4. Oboseală accentuată.
 5. Durere persistentă în piept, care se agravează  când inspiri sau expiri profund, când râzi sau când strănuți.
 6. Dificultăți în respirație.
 7. Scădere importantă în greutate fără motiv.
 8. Pierderea poftei de mâncare.
 9. Modificarea vocii.
 10. Dificultate la înghițit.
 11. Dureri de oase și articulații.

Desigur, modificările radiologice pulmonare sunt un alt semnal de alarmă.

DE CE INVESTIGAȚII AI NEVOIE

Analizele îți vor fi recomandate de medicul specialist, dar ca să-ți faci o idee, este vorba de:

 1. un examen clinic (palpare, ascultare cu urechea sau cu stetoscopul, inspectarea toracelui etc.)
 2. diverse analize de sânge
 3. spirometrie, care măsoară capacitatea pulmonară
 4. examene imagistice, de la radiografia toracică la tomografie computerizată, RMN sau PET-CT
 5. îți pot fi recomandate și alte analize precum EKG-ul, scintigrafia osoasă (în caz de suspiciuni de metastaze), examenul histopatologic (examinarea la microscop a celulelor tumorale) și multe alte investigații, care diferă de la caz la caz.

ÎN CE CONSTĂ TRATAMENTUL

De obicei, tratamentul cancerului pulmonar combină mai multe terapii, în funcție de stadiul bolii, de caracteristicile tumorii, de condiția clinică și de opțiunile pacientului.

Dacă vorbim de o formă de cancer operabilă, atunci primul pas este intervenția chirurgicală. După operație, ai mai multe variante, din care medicul o va alege, cu acordul tău, pe cea mai potrivită:

 1. chimioterapie/terapie biologică cu anticorpi monoclonali
 2. radioterapie
 3. o combinație de chimioterapie și radioterapie.

Dacă este vorba de un cancer inoperabil, atunci tratamentul este sistemic (terapie țintită, imunoterapie, chimioterapie și eventual radioterapie).

Ce trebuie să știi este că radioterapia și intervenția chirurgicală acționează local, în vreme ce chimioterapia, terapia biologică sau imunoterapia se încadrează în categoria terapia sistemică, adică acționează în tot corpul.

MONITORIZAREA TREBUIE SĂ FIE PERMANENTĂ

Dacă ai fost diagnosticat cu cancer pulmonar sau îngrijești un pacient cu acest diagnostic, ține minte că efectele secundare care apar în urma tratamentului sunt variate și diferă ca intensitate.  Ele trebuie discutate în detaliu cu medicul curant. După încheierea tratamentului, va trebui să păstrezi legătura cu medicul tău pentru a ține sub control posibilele complicații ale tratamentului și pentru a detecta din timp o eventuală reapariție tumorală.

Foarte important este ca pacientul să discute deschis cu cei apropiați despre boala lui, despre temerile pe care le are, despre pașii care trebuie făcuți pentru vindecare. Suportul familiei este esențial, dar de multe ori este util să apelezi și la ajutorul unui psiholog, care te va ajuta să găsești resursele interioare necesare pentru a accepta boala și a o învinge.