Comunicat de presă
30 Martie – Ziua Internațională de luptă împotriva Mielomului Multiplu
Context
La nivel internațional, data de 30 de martie este dedicată conștientizării mielomului multiplu.
Mielomul Multiplu reprezinta un tip de cancer de sange care se manifesta prin multiplicarea necontrolata a plasmocitelor (un tip de leucocite) de la nivelul maduvei osoase.
Incidență
Conform Globocan, în România în 2020 au apărut 881 cazuri noi pe an, cu o prevalență la 5 ani de 2296 de cazuri, conform aceleiași surse.
Conform noului registru înființat în România avem sub 500 pacienți nou diagnosticați/an. Mielomul multiplu este așadar mult subdiagnosticat (informație confirmată și în Planul Național de Combatere a Cancerului la pag.89, lansat pe 19 ianuarie 2022) .
„Noile terapii apărute mai ales în ultimul deceniu au permis prelungirea de la 3 la 7 ani a duratei mediane de supraviețuire a pacienților cu mielom multiplu, astfel că șansele pacienților cu această afecțiune de a trăi mult sunt semnificativ mai mari în prezent”
Prof. Dr. Daniel Coriu președintele Colegiului Medicilor din România (360Medical.ro, 10 iunie 2021)
„Pacienții români diagnosticați cu mielom multiplu nu au acces la toate tratamentele aprobate și recomandate de Ghidurile Medicale Internaționale”
Prof. Dr. Daniel Coriu – președintele Colegiului Medicilor din România („Școala Pacienților” – Portal profesionist de știri medicale pentru pacienții cronici – 2018)
„Mielomul multiplu este mult sub diagnosticat în România. Raportând la numărul real al pacienților din Europa, ne-am aștepta ca numărul pacienților români nou diagnosticați în fiecare an să fie de 800-1100 . Din păcate, din primele evaluări pe care le-am obținut prin înființarea noului registru al pacienților cu mielom multiplu, numărul celor diagnosticați este sub 500 pe an.
Avem speranța ca, prin campania „Reconectează-te la viață, controlează mielomul multiplu!”, diagnosticul pacienților să se facă mult mai precoce astfel încât aceștia să aibă acces la tratament în timp util”
Dr. Sorina Bădeliță – medic primar hematolog I.C. Fundeni (Mielomul multiplu în România – CSID 27 mai 2021)
Diagnosticul de certitudine pentru mielomul multiplu se stabilește de cele mai multe ori atunci când aceasta afecțiune este deja intr-un stadiu avansat, cu o simptomatologie importanta, fapt ce conduce la scăderea șanselor de supraviețuire. Din păcate, Romania este in urma tarilor dezvoltate cu aproximativ 5-6 ani in materie de acces la tratamente inovatoare și diagnosticare precoce a acestei afecțiuni oncologice. Acest decalaj trist este confirmat zilnic prin decesele care pot fi evitate. În contextul Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, in componenta dedicata mielomului multiplu, trebuie sa se reglementeze in regim de urgenta modul in care investigațiile medicale specifice diagnosticării precoce a acestei afecțiuni sa se realizeze in mod gratuit, sa devina un mecanism de screening dedicat. Accesul la terapii inovatoare (mai ales pentru pacienţii cu acest tip de cancer care nu mai au alternativă terapeutica) sa se realizeze in mod constant. Pe aceasta cale, facem un apel către toți cei implicați in procesul de decizie, sa intreprindă toate masurile necesare, pentru ca noi, pacienţii cu cancer, sa avem o șansă la viață. FABC se implica activ in susținerea pacienților cu cancer, prin intermediul CallCenter-ului de suport gratuit pentru pacient – 021 253 0591 – prin care pacienţii pot beneficia de informații medicale generale, îndrumare și navigare prin sistemul de sănătate, consiliere psihologică gratuită, consiliere de nutriție si dietoterapie – a declarat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
Planul Național de Combatere și Control al Cancerului a fost lansat în 19 ianuarie 2022 și reprezintă o inițiativă prin care să se asigure accesul rapid la servicii de depistare, diagnosticare și tratament, cu un impact pozitiv major pentru pacienții cu cancer. Puteți vizualiza cuprinsul planului pe site-ul Ministerului Sanatatii
Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
A fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului,
instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene şi internaționale similare. FABC reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari.
Mai multe detalii pe www.fabc.ro
Lasă un răspuns