Comunicat de Presă, 29 august 2022
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania inițiază o abordare unică în tratamentul cancerului atât în România cât și în Europa de Est: “Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice”
Proiectul se dorește a fi un demers care sintetizează concluziile specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia și cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie dacă calitatea vieții pacientului oncologic este afectată. “Calitatea vieții bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ” afirmă Cezar Irimia, președintele FABC.
Proiectul pilot “Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele 3 Institute de Oncologie din țară. La Institutul Oncologic București este deja în curs de implementare urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iași și de Institutul Oncologic Cluj-Napoca.
Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului.
“Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialiști să fie integrați și acceptați și specialiștii în nutriție si dietetică, specialiștii în psihoterapia oncologică precum și specialiștii în terapia limfedemului și în recuperarea fizică medicală. Și pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect Roxana Raluca Bârzu.
Proiectul pilot a demarat deja la Institutul Oncologic București și va fi finanțat exclusiv din fonduri private.
Cele 3 direcții ale proiectului vor fi:
Nutriția Oncologică
În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică tuturor pacienților oncologici care sunt în terapie la Institut.
Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutrițională, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni care sunt specializați în nutriția pacientului cu afecțiuni oncologice.
“Obiectivul nostru este să oferim pacienților oncologici informații corecte în ceea ce privește alimentația lor în etape diferite ale bolii și ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii își iau singuri informația de pe surse îndoielnice și ajung să intre în terapie dezechilibrați din punct de vedere nutrițional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alții încep să creadă că soluția constă în așa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desființam cu ajutorul specialiștilor nutriționiști și dieteticieni aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiștilor în nutriție si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic și vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom iniția ghiduri de nutriție pe înțelesul pacienților oncologici, în funcție de afecțiuni. Pasul cel mai important din cadrul acestei Etape este însă monitorizarea și evaluarea nutrițională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic București“ ne mai precizează Roxana Raluca Bârzu.
Consilierea psihologică
La fel de importantă este păstrarea stimei de sine. Mulți pacienți trăiesc sentimente și emoții contradictorii: se simt frustrați, devin furioși, cad în depresie, se simt abandonați, se izolează și își pierd încrederea în ei și mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele.
În cadrul acestei Etape, pacienții vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar și de grup. Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.
Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală
Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciilor specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală. Vom încerca acolo unde ne va permite spațiul și dotările Institutelor partenere să dotăm și să punem la dispoziția pacienților oncologici saloane de recuperare fizica medicală dar și spații de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o biblioteca și poate chiar la un mic cinema.
Toate studiile din ultimii ani acordă o importanță din ce în ce mai mare acestor 3 direcții descrise de noi pe care dorim să le implementam prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieții pacienților oncologici în timpul terapiilor.
Menționăm ca toate aceste Etape cuprind și alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Partea științifică a proiectului este asigurată de medicii specialiști din cadrul celor 3 instituții și de către specialiștii puși la dispoziție de către FABC. Se vor elabora cursuri și articole de specialitate în colaborare cu alte instituții partenere: Colegiul Dieteticienilor, ESPEN ( Societatea Europeană de Nutriție Enterala și Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriție Enterală și Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriție și Dietetică din Europa, etc.
Toate aceste etape vor avea la bază susținerea unor specialiști profesioniști din domeniul nutriției clinice, psihoterapiei oncologice, educației-fizice și recuperării medicale și vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate și redactate în colaborare și cu specialiștii din cadrul Institutelor Oncologice Partenere dar și cu alți parteneri precum: Ministerul Sănătății, Societățile Romane de Radiologie și Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor ți Asistenților Medicali din Romania, Ordinul Psihologilor din Romania, Ordinul Kinetoterapeuților din Romania precum și alte instituții publice și private din Romania.
“Scopul final al proiectului inițiat și implementat de FABC este că aceasta noua abordare să poată fi multiplicată și aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, declara președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia.
Biroul de presa FABC +40 723 240 223
Lasă un răspuns