În contextul epidemiei de coronavirus, pacienților oncologici care au nevoie de tratamente și investigații urgențe trebuie să li se asigure o minimă protecție pentru prevenirea infectării, dar și a transmiterii infecției cu coranavirus.
Conform studiilor medicale disponibile la nivel internațional, se estimează că bolnavii de cancer sunt mult mai vulnerabili față de infecțiile virale de tip gripal, cu un risc de internare de 4 ori mai mare și un risc de deces de 10 ori mai mare. Mai mult, printre pacienții infectați, riscul de dezvoltare al complicațiilor respiratorii severe, care au necesitat îngrijiri în secțiile de ATI a fost mai mare la bolnavii de cancer decât la celelalte persoane (39% vs. 8%, p = 0,0003)1,2. Un criteriu prognostic important pentru riscul de a dezvoltă complicații respiratorii severe a fost istoricul de chimioterapie sau chirurgie în lunile precedente.
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a desfășurat, începând cu dată de 20 martie 2020, o campanie de sprijinire a demersului de limitare a infecției cu COVID-19 în rândul pacienților oncologici, care accesează serviciile de asistență medicală în perioada de epidemie, prin servicii de informare si consiliere prin Call Center dedicat-0212530591, dar si prin furnizarea de echipamente de protectie.
În momentul sosirii pacientului în spital și admiterii pentru spitalizare de zi, pacientului i se asigura un kit de protecție format din masca chirurgicală-20000 buc., mănuși chirurgicale sterile-40000 buc., dezinfectant-300 l, 50 halate protectie.
Prima etapă a campaniei, constând în sponsorizarea cu kituri pentru 20.000 de pacienți din 13 centre din țară a avut loc în perioada 20 martie-16 aprilie. În 7 centre au fost oferite și 300 viziere pentru protecția personalului medical. Valoarea totală a acestei etape, constând în costurile materialelor și distribuția acestora, a fost de 184 750 de lei.
Kiturile de protecție au fost distribuite de către FABC, către personalul medical din centrele oncologice care au solicitat sprijin, în baza unui contract de sponsorizare, si anume:
- Institutul Oncologic Bucuresti-IOB
- Institutul Oncologic Cluj-IOCN
- IRO Iasi
- Sectia Oncologie Spitalul Judetean Suceava
- Sectiile de Hematologie si oncologie a Inst.Clinic Fundeni
- Sectia Clinica de oncologie a spitalului judetean Timisoara
- Sectia oncologie a spitalului judetean Sibiu
- Sectia de oncologie a spitalului judetean Brasov
- Sectia de oncologie a spitalului judetean Constanta
- Sectia de oncologie a spitalului judetean Tulcea
- Spitalul Sf. Ioan Bucuresti
- Institutul ,,Marius Nasta”-sectia de bronhologie
De mentionat ca FABC a achizitionat si doua containere medicale pentru IOB, cu ajutorul Fundatiei BMS, containere instalate in curtea institutului pentru triajul epidemiologic.
„În această perioadă, ne-am mobilizat toate resursele interne și externe, toți partenerii, cărora le mulțumim pentru disponibilitatea de a ne oferi sprijin financiar pentru a achiziționa materiale absolut necesare în spitale precum echipamentele de protecție, dezinfectanti, si doua containere medicale, echipate. Facem un apel la entitățile instituționale, la întreaga societate, să se aplece cu atenție asupra acestei categorii de bolnavi cronici care se confruntă cu mari probleme în această perioadă și să le acorde susținerea necesară. Efortul luptei lor trebuie sustinut deoarece, cancerul nu este doar problema pacientului sau a familiei, ci este problema intregii societati! ”, a spus Cezar Irimia, Președintele FABC.
Campania a fost susținută până în acest moment de către Janssen, BMS, Pfizer, ARPIM, Astellas, MSD, Merck AG, Amgen, cărora le mulțumim și pe acesta cale pentru sprijinirea continuă a activității FABC.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea că toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.
FABC este o federație formată din 26 de asociații care activează pe plan local la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe informații, vizitați https://fabc.ro/.
Biroul de Presă FABC
0723240223
Lasă un răspuns